ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέτρος Κόκκαλης στο Newsbomb.gr: Ζούμε σε μια εύθραυστη Δημοκρατία - Υπεύθυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πέτρος Κόκκαλης στο Newsbomb.gr: Ζούμε σε μια εύθραυστη Δημοκρατία - Υπεύθυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε στο Newsbomb, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου
Newsbomb.gr

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης μίλησε στο Newsbomb.gr από το Στρασβούγο, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτώμενος για το σκάνδαλο Qatar Gate που ταλανίζει το Ευρωκοινοβούλιο, ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρει στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοκαριστεί από το σκάνδαλο και την έκτασή του», αφού πρόκειται για ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα», όμως «πλέον σχεδιάζουμε μια ισχυρή δέσμη μέτρων για να μη συμβαίνουν αυτά -όχι ότι δεν μπορεί να γίνει υπό οποιαδήποτε περίπτωση».

Ο ίδιος, συνδέει το Qatar Gate στο οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Εύα Καϊλή με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας, αφού το ζήτημα τέθηκε και στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετείχε.

«Η διάβρωση της ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα μας, αυτό είναι το δυσάρεστο, αφού οι δύο περιπτώσεις σχετίζονται. Οφείλουμε να είμαστε διαρκώς ενεργοί για να διασφαλίζουμε τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της που βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμα και στο λίκνο της, την Ευρώπη».

Και εξηγεί, ότι πέραν της υπόθεσης των υποκλοπών, «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια επίσης στις απευθείας αναθέσεις. Για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – μιλάμε για πραγματική έκπτωση στη λειτουργία των θεσμών, ενώ όταν κάνουμε κριτική, μας αποκαλούν προδότες, επειδή τολμάμε να μιλάμε για όλα αυτά».

Η κατάσταση αυτή, κατά τον Πέτρο Κόκκαλη, «ομοιάζει με αυτά που συμβαίνουν στις χώρες του μετα-σοβιετικού χώρου. Έχουμε μια εύθραυστη δημοκρατία και χρειάζεται αγώνας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση», όπως σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι «όταν λέμε μένουμε Ευρώπη, να κάνουμε κι αυτό που πρέπει για να μένουμε στην Ευρώπη, όχι μόνο στα λόγια».

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η απλή αναλογική είναι κεκτημένο της Δημοκρατίας και λειτουργεί σε 21 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε την κουλτούρα της συνεργασίας στις κυβερνήσεις. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από την πρώτη Κυριακή και να μην μπει σε περιπέτειες η χώρα», θεωρεί.

«Η Νέα Δημοκρατία έφτασε τα πράγματα στο σημείο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες και να μην νομιμοποιεί αυτή την κυβέρνηση», εξηγεί.

Ο ίδιος, ασχολείται ενδελεχώς στο Ευρωκοινοβούλιο με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες περιβαλλοντικής προστασίας.

«Τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν πόσο τελικά πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει βαρβαρότητα, ο σοσιαλισμός είναι η λύση για την αντιμετώπιση της με ταχύτητα και αποτέλεσμα, κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν οι νόμοι της αγοράς», υπογραμμίζει.

«Η κυβέρνηση τεχνοκρατικά είναι συχνά επαρκής στα σχέδια, αλλά πολιτικά ρηχή ώστε να κάνει την αναγκαία μετάβαση που πρέπει και δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιμένει σε αυτήν της αγοράς», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο Newsbomb.gr:

Σχετικές ειδήσεις