Ο Νίκος Βλαχάκος, αδερφός πεσόντα των Ιμίων, ξεσπά: Η νύχτα της ντροπής και η απώλεια κυριαρχίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νίκος Βλαχάκος, αδερφός πεσόντα των Ιμίων, ξεσπά: Η νύχτα της ντροπής και η απώλεια κυριαρχίας

«Εύχομαι να μην έρθει ξανά καμία νύχτα που θα κοιμόμαστε υπερήφανοι Έλληνες και θα ξυπνάμε ταπεινωμένοι σύμμαχοι». Νίκος Βλαχάκος, αδερφός του ενός πεσόντα αξιωματικού των Ιμίων.

Ίμια, το όνομα των δύο μικρών νησίδων κοντά στην Κάλυμνο, συνώνυμα με μια από τις σημαντικότερες πολεμικές κρίσεις της χώρας μας με την Τουρκία, αλλά σε καιρό ειρήνης. Με θύματα, αυτή τη φορά.

Ήταν τις πρώτες εβδομάδες του 1996, όταν με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου που προσάραξε εκεί, η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών, παρότι αυτή προβλέπεται ρητά από τις διεθνείς συνθήκες του 1947 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία.

Δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών συγκεντρώνονται γύρω από τα νησιά και ανά πάσα στιγμή, με μια εντολή ή ακόμα ένα ατύχημα, μπορεί να ξεσπάσει σύγκρουση. Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι Τούρκοι, με έναν δημοσιογράφο της Χουριέτ να προσγειώνεται με ελικόπτερο στο ένα νησί, να αφαιρεί την ελληνική σημαία που τοποθέτησε ο δήμαρχος Καλύμνου, και να αναρτά την τουρκική.

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη, όταν το ελικόπτερο της φρεγάτας «Ναυαρίνο», σε μεταμεσονύχτια πτήση έχει αποστολή να κάνει αναγνώριση στη δυτική Ίμια, καθώς υπάρχει πληροφορία για τουρκική απόβαση. Πράγματι, εντοπίζει Τούρκους κομάντο.

Το ελικόπτερο κατά την επιστροφή του και υπό μυστήριες συνθήκες, συντρίβεται στη θάλασσα, παρασύροντας στον θάνατο τρεις Έλληνες ήρωες αξιωματικούς, τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό.

Ο ελληνικός στόλος έχει «κλειδώσει» τον τουρκικό και έχει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα εναντίον του, ωστόσο η παρέμβαση των κοινών «συμμάχων», του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ, αποκλιμακώνει την κατάσταση και οι δύο χώρες συμφωνούν να αποσύρουν τα πλοία τους. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μάλιστα ευχαριστεί τους Αμερικάνους για τη μεσολάβηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε να προβληθεί η εκδοχή ότι τη σημαία μας την πήρε ο… αέρας, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Η ειρήνη διατηρήθηκε, αλλά το τίμημα είναι μεγάλο. Τρεις άδικα χαμένοι Έλληνες αξιωματικοί, που έπεσαν στο καθήκον έχοντας μόλις εκπληρώσει την αποστολή τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό… Δύσκολα δεν θα παραδεχτεί κάποιος σήμερα ότι οι δύο ελληνικές νησίδες δεν είναι πια «γκρίζα ζώνη», άρα μιλάει για απώλεια εδαφικής κυριαρχίας, εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας. Η οποία, ιστορικά κοιτώντας, πάντα… ανοίγουν οι ορέξεις της, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και όπως το ζούμε και στο σήμερα με τα περί «Γαλάζια Πατρίδας».

Το Newsbomb.gr φιλοξένησε στο στούντιο τον Νίκο Βλαχάκο, αδελφό του αείμνηστου Παναγιώτη ο οποίος ήταν ο ένας εκ των τριών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου. Νεκροί, σε καιρό «ειρήνης»…

Δείτε τη συνέντευξη:

Ο βουλευτής σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία στον Πειραιά, Νίκος Βλαχάκος, εξιστορεί με συγκινητικό τρόπο τα δραματικά γεγονότα του 1996 και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως νύχτα «ντροπής», τη συγκεκριμένη, και να εξηγήσει επακριβώς γιατί… Μια ντροπή που θα μας ακολουθεί για πάντα, που ίσως όμως μπορεί να αποτελέσει και ένα μάθημα για τη συνέχεια.

Ο ίδιος, διαψεύδει όλα τα σενάρια που ακούστηκαν τότε -πολύ βιαστικά η αλήθεια είναι, σαν να θέλει κάποιος να «ξορκίσει» το ενδεχόμενο το ελικόπτερο να δέχτηκε πυρά, χωρίς να έχει καν στοιχεία- περί ακαταλληλότητας των πιλότων ή περί πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών που αποτέλεσαν και την αιτία της συντριβής.

«Επρόκειτο για ένα πολύ έμπειρο πλήρωμα, μιας και λίγο καιρό πριν είχε επιλεγεί να παραλάβει τους νέους τύπους ελικοπτέρων, τα Aegean Hawk από τις ΗΠΑ, ενώ είχαν «γράψει» και πολλές ώρες νυχτερινών πτήσεων», εξηγεί, ακόμα εξοργισμένος για κάποια «αίσχη» που ακούστηκαν τότε.

Το πόρισμα για τη συντριβή, 13 σελίδων, δεν καταλήγει πουθενά συγκεκριμένα, όπως λέει, ενώ μοιράζεται μαζί μας και την αλγεινή εντύπωση που του προκάλεσε ο τρόπος που αυτό επιδόθηκε στον πατέρα του. Ο οποίος, λίγα χρόνια μετά το 1996, πέθανε από τη στεναχώρια του, για την άδικη και αδικαιολόγητη, όπως έλεγε, απώλεια του ενός γιου του.

«Είναι ντροπή: Ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί δεν άφησαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν αυτό που ήξεραν καλύτερα από όλους. Απαξιώθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις με τραγικό τρόπο και τραγικά αποτελέσματα. Εγώ λέω υπήρχαν πολλές άλλες λύσεις και όχι απαραίτητα ο πόλεμος. Αλλά τελικά, καταλήξαμε να ευχαριστούμε τους Αμερικανούς και να πηγαίνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευθούμε το δικό μας έδαφος», λέει χαρακτηριστικά…

«Εύχομαι να μην έρθει ξανά καμία νύχτα που θα κοιμόμαστε υπερήφανοι Έλληνες και θα ξυπνάμε ταπεινωμένοι σύμμαχοι», καταλήγει ο Νίκος Βλαχάκος, συγκινημένος, όπως πάντα τέτοιες ημέρες, για την απώλεια του αγαπημένου του αδελφού…

Συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Νίκου Δένδια

Στις 28/1/2024 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του πεσόντα των Ιμίων Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Πειραιά. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ εκτυλίχθηκαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, με την παρουσία του αδερφού του, Νίκου Βλαχάκου.

Δείτε εικόνες:

Διαβάστε επίσης:

H Μεγάλη Ελλάδα καλεί την Ελλάδα - Καλαβρέζοι «ξορκίζουν» τον Βορρά και ζητούν ένωση μαζί μας

Έλληνες, Κρυπτοχριστιανοί και Γενετική, η νέα «βόμβα» στα θεμέλια του τουρκικού εθνικισμού

Το Newsbomb.gr πέταξε με τα «φτερά» του Phantom και σας παρουσιάζει τη συγκλονιστική εμπειρία

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ