ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τις χήρες των ηρώων- «Ήξερε ότι θα είναι το τελευταίο του ταξίδι»

Ίμια: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τις χήρες των ηρώων- «Ήξερε ότι θα είναι το τελευταίο του ταξίδι»

Οι τότε σύζυγοι των  τριων ηρώων που χάθηκαν άδικα κατά την κρίση των Ιμίων περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν

Έχουν περάσει 27 χρόνια από την κορύφωση της «κρίσης των Ιμίων» όμως είναι αδύνατο να ξεχάσει κανείς τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που που έπεσαν σαν ήρωες εν ώρα καθηκόντος κατά τη διάρκεια «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία : τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Οι τρεις χήρες των αδικοχαμένων Ελλήνων, συγκλονίζουν περιγράφοντας όλες μαζί για πρώτη φορά τα γεγονότα της μοιραίας εκείνης 31ης Ιανουαρίου του 1996.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αρχικά η Ειρήνη Ζωγραφάκη τότε σύζυγος του Χριστόδουλου Καραθανάση, θυμάται πως ο σύζυγος της γνώριζε καλά πως η αποστολή που του ανατέθηκε ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Αποκάλυψε δε πως εκείνος το βράδυ ο σύζυγός της δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

«Μέσα του ήξερε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο ταξίδι», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια της Λεμονιάς Κότογλου, τότε σύζυγος του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού. «Δεν δείλιασε, έδειξε την αγάπη του για την πατρίδα, είμαι περήφανη που υπήρξα γυναίκα του», προσθέτει και συγκινεί.

Από την πλευρά της η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, τότε σύζυγος του υποπλοίαρχου, Παναγιώτη Βλαχάκου θυμάται πως δεν του είπε ποτέ να μην πάει αλλά παράλληλα δεν ξεχνά τη φράση του τότε πεθερού της: «ήταν ανάγκη να σκοτωθεί το παιδί το δικό μου για να γκριζαριστεί το Αιγαίο;».

Ύστερα και οι τρεις γυναίκες μίλησαν για τη θλιβερή στιγμή που πληροφορήθηκαν η καθεμία τον θάνατο του αδικοχαμένου τους συζύγου: