Σπύρος Γραμμένος: «Η μαμά μου με έμαθε να αγαπάω τις γυναίκες και με έκανε αυτό που είμαι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σπύρος Γραμμένος: «Η μαμά μου με έμαθε να αγαπάω τις γυναίκες και με έκανε αυτό που είμαι»

Ο Σπύρος Γραμμένος μοιράζεται γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την πορεία του.

Συναντήσαμε τον Σπύρο Γραμμένο πάνω στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Club, λίγο πριν τις παραστάσεις του στον ίδιο χώρο, τα Σάββατα του Απριλίου. Από εκεί «ταξιδέψαμε» έως τα Γιάννενα και την Εύβοια, «συναντήσαμε» τον καλό του φίλο, Φοίβο Δεληβοριά και αγαπημένους του ανθρώπους, γελάσαμε, μάθαμε περισσότερα πράγματα για εκείνον και ακούσαμε ιστορίες... πολλές ιστορίες από το Α έως το Ω.

Όπως αυτή που κρύβεται πίσω από το τραγούδι του το «Αμυγδαλάκι». «Το αμυγδαλάκι είναι ένα τραγούδι που έχω γράψει μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Ήταν το αγαπημένο του άνθος, αυτό της αμυγδαλιάς. Όταν ήμουν μικρός με φώναζε και αμυγδαλάκι. "Έφυγε" στις 26 Φλεβάρη που ήταν ανθισμένες οι αμυγδαλιές. Το λουλούδι που πήγα και του άφησα ήταν ένα κλαράκι αμυγδαλιάς...».

Ο Σπύρος μετακόμισε στα Ιωάννινα στα 15 του χρόνια, έζησε εκεί έως τα 30 του και η πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει το όνομα της πόλης του είναι «βροχή!» και φυσικά «υγρασία!». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το ησυχαστήριο του είναι η Εύβοια.

Μια από τις πρώτες μεγάλες αγάπες του Σπύρου, υπήρξε η κομμωτική: «Μεγάλη μου αγάπη, μεγάλη τέχνη. Έζησα 15 χρόνια μέσα στο κομμωτήριο. Εκεί να δεις ιστορίες που άκουσα και έμαθα. Τη λατρεύω ως δουλειά αλλά βαρέθηκα το κομμωτήριο σαν συνθήκη, με κούρασε. Η κομμωτική είναι υψηλή τέχνη και επίσης είναι πάρα πολύ όμορφο όταν κάποιος σου εμπιστεύεται το κεφάλι του», εξηγεί και παραδέχεται ότι «τα τελευταία 2-3 χρόνια βρήκα έναν κομμωτή και δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου τώρα».

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις ιστορίες του... «Δεν μπορώ να κάνω live χωρίς να έχω να πω ιστορίες στον κόσμο», εξηγεί και μας αφηγείται την ιστορία πίσω από τον «Κουκουλοφόρο» του, μια αστεία ιστορία όταν ξύρισε το μούσι του και δεν τον αναγνώρισε ούτε η μητέρα του, αλλά και πώς ξεκίνησε -πριν 20 περίπου χρόνια- να φοράει τιράντες!

Αναφερόμενος στη μαμά του, τον «ήρωά του», όπως θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει, αλλά και στην οικογένειά του, ο Σπύρος λέει συγκεκριμένα: «Η μαμά μου είναι η γυναίκα που με έμαθε να αγαπάω τις γυναίκες. Που με έκανε αυτό που είμαι. Ο αδελφός μου είναι το άλλο μου μισό μέσα στην οικογένεια. Ζούμε μαζί ο ένας τις αγωνίες του άλλου και η οικογένεια που έχω κάνει πλέον με τη γυναίκα μου είναι κάτι πολύ όμορφο».

Ο Σπύρος μας αναφέρει ακόμα τα -ασταμάτητα- ξεκινήματα που έχει κάνει στη ζωή του, μας μιλάει για το ραδιόφωνο, για τα «Νούμερα» με τον Φοίβο Δεληβοριά στην ΕΡΤ «ακόμα μια μεγάλη αγάπη και μεγάλο σχολείο» και μοιράζεται τον λόγο που οι δυο τους δεν μπορούσαν να δουλέψουν μαζί στον ίδιο χώρο όταν έγραφαν τα κείμενα!

Όποιος έχει παρακολουθήσει τον Σπύρο έστω και λίγο, έχει αντιληφθεί το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό που τον διακρίνει, όπως και για τη σάτιρα που κάνει. Συγκεκριμένα, για το τελευταίο σημειώνει: «Έμαθα ορθογραφία 30 ετών. Γράφεται με "ι" και δεν έχει κανένα όριο από την πλευρά αυτού που κάνει τη σάτιρα. Εγώ και στις χειρότερες και πιο δύσκολες στιγμές μου έχω χρησιμοποιήσει το χιούμορ και τις έχω σατιρίσει. Όπως στη χειρότερη κρίση πανικού μου».

Και συμπληρώνει: «Πάρα πολλές, αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού από τα 15 μου. Ένα γενικευμένο άγχος και φόβοι για τα πάντα. Έμαθα στα 45 μου ότι μάλλον πρέπει να μάθω να ζω μαζί τους και ότι μάλλον δεν θα περάσει».

Πρόσφατα, ο Σπύρος κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι με τίτλο «Μόλις γύρισα από το γυμναστήριο». «Ξεκίνησε πάρα πολύ αστεία με τα stories στο Instagram. Όλοι νόμιζαν ότι κάνω πλάκα. Πάω πραγματικά γυμναστήριο, αλλά τρώω κιόλας, οπότε δεν φαίνεται. Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι γιατί άρχισα να το νιώθω, άρχισαν να με πονάνε τα γόνατά μου, η μέση μου. Αφήστε μου το "μόλις γύρισα από το γυμναστήριο" να το διαχειριστώ όπως θέλω!».

Εκτός από τις εμφανίσεις στον Σταυρό, σχεδιάζει τον επόμενο δίσκο του, ενώ έχει τελειώσει το καινούριο του βιβλίο που είναι μια συλλογή διηγημάτων.

Για το τέλος, κρατήσαμε άλλη μια ιστορία. Πώς και γιατί γράφτηκε το «Ω να σου»!

Σπύρος Γραμμένος: απολαύστε τον!

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Σπύρου Γραμμένου έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Αμυγδαλάκι

Βιβλία

Γιάννενα

Δεληβοριάς

Εύβοια

Ζόρια

Ήρωας παιδικός

Θέατρο

Ιστορίες

Κομμωτική/ Κουκουλοφόρος

Λάιβ εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου

Μόλις Γύρισα από το Γυμναστήριο

Νούμερα

Ξεκίνημα

Οικογένεια/ ομοιοκαταληξία

Πρόζα

Ραδιόφωνο

Σάτιρα / Σχέδια επόμενα

Τιράντες

Υπερήφανος για…

Φοβίες-φόβοι

Χιούμορ

Ψυχοθεραπεία

Ω να σου


*Πληροφορίες

Ο Σπύρος Γραμμένος στον Σταυρό του Νότου Club: Σάββατο 6, 13, 20 και 27 Απριλίου
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
https://www.more.com/music/spyros-grammenos-stauros-tou-notou-club/



Διαβάστε επίσης

Φοίβος Δεληβοριάς: Το παρατσούκλι από τον Κολοκοτρώνη και το ραπάρισμα του Βέγγου

Γιάννης Κότσιρας στο Newsbomb.gr: «Τα παιδιά μου με έκαναν καλύτερο άνθρωπο»

Τα γήινα χρόνια είναι λίγα για το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Αλευρά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ