Γιάννης Κότσιρας
Ο Γιάννης Κότσιρας ξετυλίγει στιγμές, ιστορίες και αναμνήσεις από το Α έως το Ω
Πηγή: Πάνος Γεωργίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Κότσιρας στο Newsbomb.gr: «Τα παιδιά μου με έκαναν καλύτερο άνθρωπο»

Ο Γιάννης Κότσιρας δηλώνει ηλεκτρονικός στο επάγγελμα και λέει ότι «είναι ένας μπαγλαμάς». Εξομολογείται ότι τα παιδιά του τον έκαναν καλύτερο άνθρωπο και λέει πόσο τον έχουν επηρεάσει τα καράβια, λόγω του ναυτικού πατέρα του. Συγκινείται αναφερόμενος στον Θάνο Μικρούτσικο, μια πατρική φιγούρα για εκείνον και δηλώνει θυμωμένος με τον «αδελφό του», Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Αποκαλύπτει τη δυσκολία του με το γράμμα «ρο» που αποκαλύφθηκε στη «Χάντρα», λέει ότι «πάτησε» πάνω σε Μπιθικώτση και Φρέντι Μέρκιουρι και αναφέρει ότι η «Αλεξάνδρεια» θα τον ακολουθεί μέχρι να πεθάνει. Αυτό τον καιρό, ετοιμάζει τον «δίσκο της ζωής του» και τις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου (από τις 19/01).

Ο Γιάννης Κότσιρας έρχεται στον Σταυρό του Νότου και ανοίγει ένα «Παράθυρο στο άπειρο» από την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, δανείζοντας στις παραστάσεις τον τίτλο του επερχόμενου νέου του άλμπουμ, που όπως δηλώνει στο Newsbomb.gr είναι «ο δίσκος της ζωής μου».

«Το "Παράθυρο στο Άπειρο" είναι ο δίσκος της ζωής μου, μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά είναι. Είναι μια εντελώς χειροποίητη δουλειά», λέει χαρακτηριστικά.

Ένα... παράθυρο, όχι στο άπειρο, αλλά στη ζωή και στην πορεία του, ανοίξαμε κι εμείς μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα για να δούμε μέσα από τα μάτια του στιγμές, αγαπημένα πρόσωπα, αναμνήσεις και ιστορίες.

Βάλαμε αφετηρία την Αλεξάνδρεια, το πρώτο του τραγούδι, αλλά και τόπο καταγωγής της μητέρας του, «Νομίζω είναι το τραγούδι που θα με ακολουθεί μέχρι να φύγω από αυτό τον άσχημο κόσμο», μας λέει.

Μιλήσαμε για τις μουσικές του βάσεις: «τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Φρέντι Μέρκιουρι», καθώς και τις κοινωνικές: «το σημαντικότερο για εμένα είναι οι κοινωνικές βάσεις, δηλαδή να έχεις δουλέψει στη ζωή, να καταλάβεις ότι δεν βγαίνει τίποτα εύκολα ώστε να πατάς γερά στα πόδια σου και να μην νομίζεις ότι είσαι κάτι καλύτερο από τον διπλανό σου».

Στέκομαστε λίγο περισσότερο στους Queen, για να μάθουμε πόσο τον έχουν επηρεάσει. «Έχω θέμα με τους Queen. Ο Μέρκιουρι για εμένα υπήρξε το υπέρτατο είδωλο όχι σαν μουσική μόνο αλλά ως ένας τεράστιος τραγουδιστής με απίστευτες δυνατότητες. Η μια άκρη μου ήταν ο Μέρκιουρι και η άλλη ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Τα δύο απόλυτα πράγματα. Πατούσα πάνω σε αυτούς, δεν κατάφερα ποτέ να πατήσω σωστά -ειδικά πάνω στον Μέρκιουρι- αλλά με βοήθησαν εσωτερικά».

«Συναντήσαμε» τους αγαπημένους του γονείς... «Οι γονείς μου έπαιξαν τεράστιο ρόλο [...] Μου έδωσαν όλα αυτά τα εφόδια, τις βάσεις. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα ανακαλύπτεις μεγαλώνοντας. Έχοντας φτάσει πλέον κοντά στα 55 χρόνια ανακαλύπτω όλο και καινούρια πράγματα, ίσως επειδή έχω και εγώ παιδιά και είμαι πλέον μπαμπάς ανακαλύπτω πόσο τους ταλαιπώρησα», εξομολογείται.

Τα παιδιά του, ο Νικόλας και ο Κωνσταντίνος είναι «Το μεγαλύτερο πράγμα που έχω καταφέρει στη ζωή μου. Δύο καταπληκτικά πλάσματα που ελπίζω να γίνουν καλοί άνθρωποι! Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν καλοί άνθρωποι. Είναι αυτά που μου άλλαξαν τη ζωή, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο».

Μιλήσαμε για τις δεκάδες δουλειές που έχει κάνει στη ζωή του. «Έχω κάνει πάρα πολλές δουλειές, τα πάντα έχω κάνει. Από σερβιτόρος, οικοδομή, πηλοποιία, κεραίες έβαζα, έπιπλα έφτιαχνα, τα έχω κάνει όλα και νιώθω πολύ περήφανος για αυτό γιατί έτσι εκτιμάς και το μεροκάματο και πολύ περισσότερο τους συνεργάτες σου. Γιατί σε αυτή τη δουλειά ζούμε σε ένα κόσμο πλασματικό […] Οι τραγουδιστές νομίζουν ότι όλοι πρέπει να είναι στα πόδια τους και να τους παρακαλάνε».

Και αν δεν ήταν τραγουδιστής, τι δουλειά θα έκανε; «Είμαι ηλεκτρονικός τι να κάνουμε;», λέει ο Γιάννης Κότσιρας και εξηγεί για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές: «Εδώ είμαστε, εγώ είμαι. Αυτό σπούδασα ως ένα βαθμό, αυτό συνεχίζω να θεωρώ ως επάγγελμά μου, όσο αστείο και αν ακούγεται αυτό. Δηλαδή αν μπορούσα να αφήσω το τραγούδι αυτή τη στιγμή, θα έκανα αυτό. είτε να φτιάχνω -πλέον- κινητά, είτε φτιάχνοντας παραδοσιακά πράγματα».

Στη ζωή του Γιάννη Κότσιρα, σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει τα καράβια, λόγω του ναυτικού πατέρα του: «Το σπίτι του μπαμπά μου. Με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ, έχουν περάσει και στις γραφές μου, στις αφηγήσεις στα παιδιά μου, η θάλασσα, το καράβι, οι γονείς, η έλλειψη, η αντιπαλότητα ανάμεσα σε μπαμπά και γιο».

Ξαναγυρίζοντας στη μουσική, τον ρωτάμε για το μπαγλαμαδάκι που κρατάει πολύ συχνά, ακόμα και σε φωτογραφίσεις του. «Όπως είναι η κιθάρα ή το λαούτο για άλλους, για εμένα είναι ο μπαγλαμάς, είμαι ένας μπαγλαμάς (γέλια). Τον αγαπώ τον μπαγλαμά».

«Eίμαι ένας μπαγλαμάς», λέει ο Γιάννης Κότσιρας
«Eίμαι ένας μπαγλαμάς», λέει ο Γιάννης ΚότσιραςΠάνος Γεωργίου

Ο γνωστός τραγουδιστής είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και για την Ολυμπιάδα του 2004 όπου τραγούδησε το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «Pass the Flame» κα συμμετείχε στην τελετή έναρξης. «Θα το πω και ας ακουστεί άσχημο. Νομίζω ότι εγώ μαζί με άλλους δύο τρεις καλλιτέχνες ήμασταν το ποιοτικό άλλοθι της Ολυμπιάδας. Δηλαδή ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να βάλουν και λίγη "εντεχνίλα" σε αυτό το παιχνίδι. Έτσι ένιωσα, γιατί υπάρχουν και πράγματα που έγιναν με την αξία μου, το ότι πήγα στο Λονδίνο και πέρασα οντισιόν από τον Τρέβορ Χορν μαζί με απίστευτους καλλιτέχνες. Με επέλεξε και αυτό ήταν κάτι που κέρδισα στη ζωή μου. Αλλά σαν σύλληψη και ιδέα δεν ήταν τόσο αθώο και τόσο ωραίο κατά την άποψή μου, οπότε δεν έχω ευχάριστα να πω».

Από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Θάνος Μικρούτσικος...

«Ο Θάνος Μικρούτσικος ήρθε σε μια εποχή στη ζωή μου όπου είχα αρχίσει και αμφισβητούσα την οικογένεια, τους φίλους, όλους. Ο Θάνος υπήρξε ένα πατρικό πρότυπο σε εμένα που μου έλειπε, να σου πω την αλήθεια μου. Με αποτέλεσμα να μην έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα η συνεργασία μας σαν καλλιτέχνης όσο η προσωπική μου σχέση μαζί του και η τάση του να δημιουργεί οικογένειες, γιατί με έβαλε σε μια οικογένεια ο Θάνος».

...ο «αδελφός του», Λαυρέντης Μαχαιρίτσας...

«Ήταν αδελφός μου ο Λαυρέντης. Δέσαμε πάρα πολύ και είμαι πολύ θυμωμένος που "έφυγε" έτσι, έχω πολύ θυμό μέσα μου, αν μπορούσα να του το πω θα τον έβριζα όπως με έβριζε κι εκείνος. Πολύ απότομο, δεν το έχω συνηθίσει ακόμα, δεν το έχουμε αποδεχτεί όσοι τον αγαπούσαμε».

...οι σπουδαίες συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Σταύρο Ξαρχάκο.

«Ο Μαρκόπουλος και ο Θεοδωράκης ήταν τεράστια κομμάτια της ζωής μου. Αυτά τα ονόματα είναι παράσημα που στα δίνουν οι ίδιοι. Τα κουβαλάω πάντα και όταν μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά μου θα τους τα βάζω και θα λέω "να αυτός ήταν ο μπαμπάς"».

Όσο για «Το Τσιγάρο», όχι τη συνήθεια που έκοψε, αλλά για το τραγούδι που τον καθιέρωσε από την πρώτη στιγμή: «Το Τσιγάρο είναι ο Δούρειος Ίππος που με έβαλε μέσα στα σπίτια όλων, με γνώρισαν, με έμαθαν μετά από αυτό. Ένα λατρεμένο τραγούδι, από αυτά που κάνουν το break through και μου έτυχε εμένα, βρέθηκε στο δρόμο μου».

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον Σασμό, γράφοντας τους στίχους για όλα τα τραγούδια που ακούγονται στην δημοφιλή σειρά. «Ο Σασμός με έκανε επί της ουσίας στιχουργό γιατί δεν είμαι, απλώς με έβαλε σε έναν τέτοιο ρόλο και τον αγάπησα γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστώ και με έναν τέτοιο τρόπο. Οπότε υπό μια τέτοια έννοια ο Σασμός είναι ένα καινούριο ξεκίνημα, μια καινούρια βάση».

Πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για τον Γιάννη Κότσιρα

Ζει στη Ραφήνα: «Πήγα κατά τύχη, την αγάπησα τη Ραφήνα πάρα πολύ και πλέον έχω γίνει Ραφηνιώτης γνήσιος και τα παιδιά μου επίσης. Είναι ένα μαγικό μέρος».

Μέχρι το ξεκίνημά του, είχε δυσκολία στην άρθρωση με το γράμμα «ρο»: «Το "ρο" δεν το έλεγα παλαιότερα και δεν το λένε και τα παιδιά μου. Έφτασα να κάνω τον πρώτο - δεύτερο δίσκο για να έρθει η Ελένη Ζιώγα και να ανακαλύψει ότι δεν έλεγα το "ρο". Και μάλιστα το ανακάλυψε στη "Χάντρα". Υπήρχε ένα θέμα με το ρο. Είναι χαριτωμένο όμως. Αναγκαστικά έπρεπε να το αλλάξω όμως γιατί είμαι και λίγο φυτούκλας με την άρθρωση εγώ, θέλω να ακούγεται ωραία».

Έχει φτιάξει κανάλι στο YouTube με παιδικά τραγούδια, Υ 4 Kids: «Το έχω ψιλοπαρατήσει τελευταία γιατί δεν το προλαβαίνω αλλά θα το συνεχίσω. Έμαθα μέσα στον κορονοϊό να ηχογραφώ και να κάνω και κινούμενα σχέδια και βιντεάκια, να κάνω και μοντάζ για να τα βγάζουμε στο YouTube. To Υ 4 Kids είναι ο Γιάννης για παιδιά».

Η αριστερή ιδεολογία του: «Είναι αυτό που μας καθορίζει πώς λειτουργούμε στην κοινωνία και σε όλες μας τις σχέσεις. Εγώ γεννήθηκα Αριστερός όχι με τη λογική να βάλω κομματικά ταμπελάκια. Είμαι με την ταυτότητα της Αριστεράς που ασχολείται με τον άνθρωπο. Και το έχω καθημερινά στη ζωή μου».

Θα μείνει για πάντα παιδί: «Η αλήθεια είναι ότι τα αγόρια μένουν για πάντα ανώριμα. Υπάρχει μια ωρίμανση αλλά στην πραγματικότητα, στο πίσω μέρος του μυαλού, παραμένει μια παιδικότητα. Έχω ωριμάσει καλλιτεχνικά, το νιώθω, το ακούω αλλά νομίζω ότι η Κατερίνα στο σπίτι έχει τρία παιδιά να κάνει καλά».

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Γιάννη Κότσιρα έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Αλεξάνδρεια
Βάσεις
Γονείς
Δουλειές
Εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου
Ζιώγα Ελένη
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Θάνος Μικρούτσικος
Ιδεολογία
Καράβια
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Μίκης Θεοδωράκης / Γιάννης Μαρκόπουλος
Νικόλας και Κωνσταντίνος
Ξεκίνημα
Ολυμπιάδα 2004
Πατρότητα
Ραφήνα / Ρο
Σασμός / Σχέδια επόμενα
Τσιγάρο (τραγούδι)
Υ 4 Kids
Φρέντι Μέρκιουρι
Χάρις Αλεξίου
Ψυχοθεραπεία
Ώριμότητα

*Ευχαριστούμε το στούντιο AudioLab για τη φιλοξενία.

Διαβάστε επίσης

Η Τζώρτζια ακούει και στο «Γιωργάρη», κάνει μακάβριες σκέψεις και πάει κόντρα στους φόβους της

Ανεβήκαμε στη σκηνή με την Ταμίλα Κουλίεβα: «Τα ελληνικά με έκαναν να κατανοήσω ακόμα και τα ρώσικα»

Βασίλης Λέκκας από το Α ως το Ω: Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι - Τι του είπε και σταμάτησε το τραγούδι

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ