Ταμίλα Κουλίεβα
Η πρώτη της τηλεοπτική σειρά «Η ζωή που δεν έζησα», την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό. Φέτος την απολαμβάνουμε διπλά στο θέατρο, όσο και στην τηλεοπτική σειρά «Παγιδευμένοι»
Πηγή: Μαριλένα Αναστασιάδου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανεβήκαμε στη σκηνή με την Ταμίλα Κουλίεβα: «Τα ελληνικά με έκαναν να κατανοήσω ακόμα και τα ρώσικα»

Με αφετηρία το Μπακού και με προορισμό την Αθήνα, η Ταμίλα Κουλίεβα ξεδιπλώνει άγνωστες και γνωστές ιστορίες από τη ζωή και την καλλιτεχνική της διαδρομή. 

Ήρθε η ώρα που ανεβήκαμε και εμείς στο θεατρικό σανίδι! Όχι φυσικά για να παίξουμε κάποιο ρόλο, αλλά για να συναντήσουμε την Ταμίλα Κουλίεβα και να ταξιδέψουμε μαζί της από το Μπακού και τη Ρωσία έως -τον τόπο της πλέον- την Αθήνα όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά με μεγάλη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια.

Τα σκηνικά της παράστασης «Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που μάλιστα αποτελεί και την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα στο θέατρο, έγιναν για λίγο και δικά μας... σκηνικά για αυτή τη συνέντευξη από το Α έως το Ω.

«Γεννήθηκα εκεί, στο Μπακού. Θυμάμαι τα καλοκαίρια που περνάγαμε εκεί με την οικογένειά μου, με τη γιαγιά και τον παππού, το σπίτι που γεννήθηκα, θυμάμαι μυρωδιές, εικόνες. Σε ηλικία 5 μηνών έκανα το πρώτο μου ταξίδι και από το Μπακού βρέθηκα στη Μόσχα», θυμάται η Ταμίλα Κουλίεβα ξεκινώντας την αφήγηση της ζωής της.

«Μέχρι 3-4 χρόνων μέναμε σε μια μονοκατοικία, το θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτό το σπίτι και θυμάμαι το δωμάτιο μου από όπου έμπαινε πολύ φως μέσα από τα παράθυρα! Πάντοτε έλεγα πόσο ευτυχισμένη ήμουν σε αυτό το σπίτι γιατί στη μνήμη μου αποτυπώθηκε αυτό το φως. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ ευτυχισμένα και τα θυμάμαι πολύ καλά».

Το ελληνικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο στο σπίτι της οικογένειας στη Μόσχα, γεγονός που οφείλεται στον μαθηματικό πατέρα της, Φαχραντίν. «Ό,τι αφορά τον ελληνικό πολιτισμό είναι κάτι πολύ ισχυρό που υπήρχε στο σπίτι κάθε Ρώσου. Στο δικό μου ίσως λίγο παραπάνω γιατί ο πατέρας μου ήταν λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, της μουσικής, επίσης ως μαθηματικός με τον Πυθαγόρα και είχε καλή σχέση με την ελληνική φιλοσοφία», εξηγεί και προσθέτει: «Δεν το έχω πει ποτέ, η ελληνική γλώσσα με έκανε να κατανοήσω περισσότερο ακόμα και τα ρώσικα! Στο ρωσικό λεξιλόγιο υπάρχουν λέξεις με ελληνική ρίζα».

Όσο για τη μαμά Λουντμίλα, η ηθοποιός λέει: «Η μανούλα μου είναι στη Μόσχα, εκεί μένει, πολύ δυναμικός άνθρωπος, ήταν σπουδαία επιστήμονας, ωραία γυναίκα κοκέτα, προσέχει πολύ τον εαυτό της. Και πολύ αυστηρή επίσης, πρώτα από όλα με τον εαυτό της. Η διαδρομή της έχει πολύ ενδιαφέρον, έχει ζήσει και αντεπεξέλθει στις εποχές που άλλαξαν».

Η Ταμίλα Κουλίεβα από μικρή ήρθε σε επαφή με τη μουσική, μετά από επιμονή του πατέρα της: «Τελείωσα και το μουσικό σχολείο, πήγαινα παράλληλα με το κανονικό σχολείο. Επέμενε ο μπαμπάς μου για το πιάνο, έκανα 7 χρόνια, εγώ ήθελα κάποια στιγμή να το αφήσω αλλά τώρα λέω ευχαριστώ που δεν με άφησε να σταματήσω τις σπουδές μου και τις ολοκλήρωσα. Κάποιες φορές είναι σωστό να επιβάλλεις. Ο πατέρας μου ήταν απίστευτος γνώστης της μουσικής, ήξερε τα πάντα, από έναν τυχαίο ήχο μέχρι οτιδήποτε».

Έχοντας σπουδάσει -μεταξύ άλλων- κινηματογράφο στη Ρωσία, η Ταμίλα Κουλίεβα πρόλαβε να κάνει τρεις ταινίες στη Μόσχα, προτού έρθει στην Ελλάδα ως ερωτική μετανάστρια, χάρη στον γνωστό σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη, τον οποίο μάλιστα φέτος σκηνοθετεί η ίδια στον «Σεργκέι».

«Ο Γρηγόρης Καραντινάκης για εμένα παραμένει οικογένεια. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μεγάλωσα, απέκτησα ένα παιδί και εξακολουθεί να είναι δίπλα μου, κοντά μου. Γνωριστήκαμε στο Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου στη Μόσχα και μετά ήρθαμε εδώ», σημειώνει.

Οικογενειακοί φίλοι με τον Νίκο Κούνδουρο, η Ταμίλα Κουλίεβα μας διηγείται την ιστορία της πρώτης γνωριμίας με τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη. «Ήταν οικογενειακός μας φίλος. Θα σας πω την ιστορία που έχει ενδιαφέρον. Τον γνώρισε ο Γρηγόρης Καραντινάκης στη Μόσχα, όταν ήταν φοιτητής. Εκεί που περίμενε το ασανσέρ, άνοιξε η πόρτα και είδε μπροστά του τον Κούνδουρο. Τότε είχε έρθει να γυρίσει την ταινία Μπάυρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου. Ο Γρηγόρης έγινε πρώτος βοηθός του στην ταινία και είχα και την ευκαιρία να τον γνωρίσω κι εγώ».

Μια από τις πρώτες της σημαντικές γνωριμίες στην Ελλάδα, ήταν με την αξέχαστη Τζένη Καρέζη. «Όταν βρέθηκα πρώτη φορά στην Ελλάδα είχα την τύχη να τη γνωρίσω και έχει μείνει ανεξίτηλη η παρουσία της στη μνήμη μου, με κάθε λεπτομέρεια. Είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω σε πρόβες στην Επίδαυρο», θυμάται η ηθοποιός.

Αφετηρία της διαδρομής της ως ηθοποιός στην Ελλάδα, η Ταμίλα θεωρεί την ταινία «Βασιλική», ενώ σημαντικό κεφάλαιο θεωρεί και τη θητεία της ως δασκάλα υποκριτικής για περίπου 20 χρόνια «Μέσα από τη διδασκαλία βρήκα τον εαυτό μου καταρχάς», λέει.

Σημαντική στιγμή στην πορεία της, υπήρξε η τηλεοπτική σειρά «Η ζωή που δεν έζησα», δίπλα στους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη. «Εγώ τη ζωή μου τη ζω (γέλια), προσπαθώ να χαίρομαι τον χρόνο που τρέχει. Είναι μια σειρά που εκτός από την πρώτη επαφή μου με τον τηλεοπτικό φακό, με έκανε ευρύτερα γνωστή», παραδέχεται.

Φέτος τον χειμώνα, η Ταμίλα Κουλίεβα μάς δίνει διπλό θεατρικό ραντεβού, καθώς εκτός από τον Σεργκέι, τη συναντάμε επίσης στο «DA» με τον Γρηγόρη Βαλτινό στον θέατρο Ιλίσια. Επίσης συνεχίζουμε να τη βλέπουμε στην τηλεοπτική σειρά «Παγιδευμένοι» του ΑΝΤ1: «Πολλές ανατροπές, ο ρόλος μου έχει να πει κι αυτός πράγματα. Έχω βρει τα πατήματα με την Υβόννη και μου αρέσει πολύ αυτό», αναφέρει.

Εκτός από την το θέατρο και την τηλεόραση, η Ταμίλα Κουλίεβα ασχολείται επίσης με το χειμερινό κολύμπι για το οποίο λέει: «πολλά χρόνια προσπαθούσα να γίνω χειμερινή κολυμβήτρια και τα κατάφερα τη χρονιά που μας πέρασε», αλλά και με τη yoga. Eπίσης, μας αποκαλύπτει τον ψυχαναγκασμό της: «Έχω μανία με την καθαριότητα και την τάξη. Νομίζω όταν τακτοποιώ κάτι γύρω μου, τακτοποιείται και μέσα μου».

Και αν τη ρωτούσαμε για ένα... τρωτό σημείο; «Η αυτοπεποίθηση», λέει και συνεχίζει «Είναι κάτι που κυνηγάω, κάτι που επιδιώκω και θεωρώ ότι πολλές φορές η εικόνα μας είναι πολύ διαφορετική από αυτό που μπορεί να αισθάνεται ο άνθρωπος με τον εαυτό του».

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία της Ταμίλα Κουλίεβα έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):

Αζερμπαϊτζάν (Μπακού) / Αυτοπεποίθηση

Βασιλική (ταινία)

Γρηγόρης Καραντινάκης

Δασκάλα υποκριτικής

Ελληνική γλώσσα

Ζόρια

Η Ζωή Που Δεν Έζησα

Θέατρο

Ιστορία από τα παιδικά ή εφηβικά χρόνια

Κινηματογράφος

Λουντμίλα

Μουσική (πιάνο)

Νίκος Κούνδουρος

Ξεκίνημα

Οντισιόν

Παραστάσεις / Παγιδευμένοι (σειρά)

Ρωσία

Στέφανος

Τζένη Καρέζη

Υoga

Φ
αχραντίν

Χειμερινό Κολύμπι

Ψ
υχαναγκασμοί

Ώθηση



Διαβάστε επίσης

Βασίλης Λέκκας από το Α ως το Ω: Η γνωριμία με τον Χατζιδάκι - Τι του είπε και σταμάτησε το τραγούδι

Σπύρος Μιχαλόπουλος: Ο σκηνοθέτης των «Πανθέων» για τη σειρά, τα νούμερα και το τηλεοπτικό τοπίο

Σπύρος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Όταν σταματήσω να οδηγώ μοτοσικλέτα θα σταματήσω και το θέατρο

«Η Μάγισσα»: Ο Λευτέρης Χαρίτος αποκλειστικά στο Newsbomb.gr λίγο πριν την πρεμιέρα της σειράς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ