ΦΑΡΜΑΚΟ

Συμμετοχή στα φάρμακα: Διορθωτική κίνηση από τον Γεωργιάδη για να αρθούν οι υπερβολικές αυξήσεις

συμμετοχή ασθενών
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας
INTIME NEWS

Αποδέκτες διαμαρτυριών γίνονται τις τελευταίες ημέρες οι φαρμακοποιοί της χώρας, από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων στις 12 Φεβρουαρίου και έφερε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Η αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων προκύπτει από την κατάργηση της εξίσωσης ασφαλιστικής – λιανικής τιμής, που ίσχυε μέχρι πρότινος για τα γενόσημα. Ασφαλιστική τιμή είναι αυτή την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και λιανική η τιμή πώλησης. Με τη διαφορά των δύο, επιβαρυνόταν και προηγουμένως ο ασφαλισμένος, επιπλέον του θεσμοθετημένου ποσοστού συμμετοχής του. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών (ΦΣΑ), οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως γενοσήμων, φθάνουν ακόμα και το 80%, ενώ εκτιμάται ότι η επιβάρυνση αφορά πάνω από 1.700 φάρμακα. Μάλιστα, ο ΦΣΑ επισημαίνει ότι κατά την πρώτη ημέρα ισχύος του νέου δελτίου τιμών εκτελέστηκαν συνταγές με λανθασμένη συμμετοχή, γιατί δεν είχε ενημερωθεί το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους ασφαλισμένους, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε διευκρινίσεις το πρωί της Πέμπτης (15/02/2024). Μιλώντας στον ANT1, δήλωσε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάρυνση θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο. «Υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση» πρόσθεσε.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι η τιμή αποζημίωσης θα υπολογίζεται σε επίπεδο δραστικής ουσίας του γενοσήμου φαρμάκου και όχι σε επίπεδο θεραπευτικής κατηγορίας, όπως εφαρμόζεται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σήμερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς επικοινώνησε με τον κ. Γεωργιάδη. Ο υπουργός Υγείας τον ενημέρωσε ότι προτίθεται να προβεί σε τροποποίηση της σχετικής διάταξης, προκειμένου να αρθούν οι υπερβολικές επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είχε επισημάνει πως «λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10% , 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου. Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό».

Προειδοποιούσε δε πως «στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή».

Τέλος, έχει προτείνει στα μέλη του να αναρτήσουν ενημερωτικό μήνυμα στα φαρμακεία τους, το οποίο να αναφέρει ότι δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί για τις όποιες αυξήσεις.

Σχετικές ειδήσεις