ΦΑΡΜΑΚΟ

Γεωργιάδης: Έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των ογκολογικών συμβουλίων των νοσοκομείων

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
INTIME NEWS

Σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Ενεργοποιούνται τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα ογκολογικά φάρμακα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, το Σάββατο (30/03/2024) και αφορούσε τις νέες επενδύσεις σε τρεις παραγωγικές μονάδες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς. Γι' αυτό και η ένωση ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία. Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα. Αναφέρθηκε στην αλόγιστη δαπάνη του ΙΦΕΤ, που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων. Είπε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων. Αναφέρθηκε σε αυξήσεις τιμών ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί, ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Σχετικές ειδήσεις