ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Προετοιμάζεται για πιθανή έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ

ΠΦΣ: Προετοιμάζεται για πιθανή έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ

Η θωράκιση της αλυσίδας φαρμάκου απέναντι στα προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν από τυχόν έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την Τρίτη 21 Απριλίου.

Η φημολογία του τελευταίου διαστήματος περί έλλειψης ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ, λόγω και της καθυστέρησης στην καταβολή του μηνιαίου έκτακτου κονδυλίου των 43 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, έχει δημιουργήσει ανησυχία στους φαρμακοποιούς. Στο κλίμα αυτό συνέτεινε, επίσης, η καθυστέρηση λίγων ημερών, από τη μεριά του ΙΚΑ, στην καταβολή πληρωμών προς τα φαρμακεία.

Ζητούμενο της αυριανής συνάντησης είναι να συμφωνηθεί μία «φόρμουλα», σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε όλα τα μέρη της αλυσίδας του φαρμάκου να συμβάλουν, για να αποφευχθούν προβλήματα στη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού. Κρίσιμο ζήτημα για τα φαρμακεία είναι να υπάρξει ανοχή στο θέμα των πιστώσεων και των επιταγών, τόσο από τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και από το τραπεζικό σύστημα. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει ως συνέπεια την αδυναμία των φαρμακοποιών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να θεωρούνται «κακοπληρωτές» από τις τράπεζες. Επίσης, οι φαρμακοποιοί στοχεύουν στην επαναφορά της συζήτησης με την κυβέρνηση, για τη νομοθέτηση συμψηφισμού οφειλών.

Στη σύσκεψη στα γραφεία του ΠΦΣ αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) και του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Σχετικές ειδήσεις