ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε διαβούλευση τον Μάιο η νέα πολιτική φαρμάκου

Σε διαβούλευση τον Μάιο η νέα πολιτική φαρμάκου

Νέο μοντέλο στην πολιτική φαρμάκου επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου και θα τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέσα στο Μάιο, ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το θέμα του φαρμάκου βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο συνέδριο «Shaping the future of the healthcare in Greece», το οποίο διοργάνωσε η «Boussias Communications», την Τετάρτη 29 Απριλίου.

«Το νέο μοντέλο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, τόσο στην πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο όσο και στην εξοικονόμηση, που δυστυχώς έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τον τρόπο διαχείρισης του φαρμάκου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Όπως προανήγγειλε, θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του rebate, με βάρος στον όγκο των πωλήσεων, ενώ όσον αφορά στην πολιτική τιμών, αυτή θα εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα του φαρμάκου, απευθυνόμενος κυρίως στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, πρότεινε να παράγονται στην Ελλάδα δύο από τα φάρμακα κάθε πολυεθνικής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, προσθέτοντας ότι η χώρα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, θα βρούμε τρόπους να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αλλά συνολικά.

Στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Έχουμε πει ότι ο σημερινός προϋπολογισμός δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ούτε για τα νοσοκομεία ούτε για το φάρμακο». Επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να γίνει αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Προϋπόθεση, όμως, είναι να υπάρχει αίσιο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μία θετική κατάληξη «θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναδούμε το δημοσιονομικό πλαίσιο και να βάλουμε προτεραιότητες», είπε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας ότι ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον στην υγεία και το φάρμακο, με τη συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.

Ζήτησε δε, οι πληρωμές από το δημόσιο (ασφαλιστικούς οργανισμούς και νοσοκομεία) να γίνονται ισότιμα μεταξύ των παρόχων. «Δεν απαιτούμε να μας πληρώνετε άμεσα, όμως να είναι προβλέψιμο και σταθερό το διάστημα», είπε ο κ. Αποστολίδης, ώστε να μπορεί να υπάρχει από τη μεριά των εταιρειών και πρόβλεψη επενδύσεων, οι οποίες θα γίνουν στη χώρα.

Τέλος, αναφερόμενος στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ασθενών σε αυτά, και με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό. Ανεξάρτητα αν αυτός ο προϋπολογισμός είναι κλειστός ή ανοιχτός, θα πρέπει να υπάρχει ορθολογική διαχείριση στα γενόσημα, τα εντός και εκτός πατέντας φάρμακα, ώστε να εξοικονομούνται πόροι και για τα καινοτόμα.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε το «δύσκολο παζλ» που έχει να λύσει η κυβέρνηση: το 2015 ξεκίνησε με χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη, αυξημένο αριθμό συνταγών και μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ασθενών. Στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη συμμετοχή των ασθενών, μεταφέροντας το κόστος στη φαρμακοβιομηχανία μέσω του rebate και του clawback, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των ανασφάλιστων.

«Έχουμε την ίδια αγωνία, τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι βιώσιμα και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν ποσά που αντέχουν», τόνισε ο κ. Τρύφων και διατύπωσε τους βασικούς άξονες των προτάσεων της ΠΕΦ για την πολιτική φαρμάκου.

Η συνταγογράφηση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα, τα οποία προσφέρονται με χαμηλό κόστος και έχουν την ίδια θεραπευτική αξία με νεότερα φάρμακα, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Με την αύξηση στον όγκο των γενοσήμων, θα υπάρξει και μεγαλύτερη εξοικονόμηση για την εισαγωγή «πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων», ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και σε ακριβές αγωγές, η θεραπευτική αξία των οποίων ενδεχομένως «δεν προσφέρει πολλά περισσότερα σε σχέση με παλιότερα φάρμακα». Στην υπόθεση αυτή, σημαντική συμβολή θα μπορούσε να έχει η διαπραγματευτική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, καθώς και μία ομάδα τεχνογνωσίας της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων φορέων, δήλωσε ο κ. Τρύφων. Έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας την αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρει και τις σημαντικές της επιδόσεις στις εξαγωγές.

Σχετικές ειδήσεις