ΦΑΡΜΑΚΟ

Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις για την Υγεία μας...

Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις για την Υγεία μας...

Την πρόθεση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να διορθώσει τα σοβαρά προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών από την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, φανερώνει η απόφασή του για αναγραφή και της εμπορικής ονομασίας στις συνταγές.

ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Η ΗΔΙΚΑ γνωστοποίησε τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ότι «ενεργοποιείται στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η πρόταση εμπορικής ονομασίας σε γενόσημα φάρμακα στην εμφάνιση και εκτύπωση συνταγής.

Η πρόταση της εμπορικής ονομασίας δεν αποτελεί "Συνταγογράφηση με Εμπορική Ονομασία" και επομένως δεν προσμετρείται στο 15% της αξίας συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία του ιατρού.

Επιπλέον δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής. Η τροποποίηση έγινε κατ' εφαρμογή της εγκυκλίου με Α.Π. Γ5/οικ. 26225/8-4-2015 του Υπουργού Υγείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr αναμένεται περαιτέρω εξειδίκευση της απόφασης του υπουργού για τα φάρμακα χρόνιων παθήσεων. Οι ασθενείς αυτής της ευαίσθητης κατηγορίας βρίσκονται πολύ συχνά στην επικίνδυνη για την υγεία τους θέση, να αλλάζουν θεραπεία, αφού σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου και τις εξειδικεύσεις του Α. Γεωργιάδη, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να χορηγεί το φθηνότερο διαθέσιμο γενόσημο, το οποίο ενδέχεται να είναι διαφορετικό από φαρμακείο σε φαρμακείο και ανά χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρυθμίζονται οι χρόνιοι ασθενείς με τις συνεχείς εναλλαγές στο σκεύασμα που λαμβάνουν.

Όπως λένε πηγές του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προστατεύσει τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας, ο κ. Κουρουμπλής φέρεται –και πολύ σωστά από ιατρική άποψη- να προκρίνει την υποχρεωτική χορήγηση του φαρμάκου που προτείνει με την εμπορική του ονομασία ο θεράπων ιατρός.

Ωστόσο, ο υποχρεωτικός χαρακτήρας θα αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο συνταγογραφούμενα γενόσημα, προσέγγιση η οποία εγείρει σοβαρές ενστάσεις από την επιστημονική κοινότητα, αν όχι διακριτική μεταχείριση υπέρ των γενοσήμων και σε βάρος των πρωτότυπων και off-patent φαρμάκων.

Είναι γεγονός ότι η αγωγή χρόνιων παθήσεων σε πολλές περιπτώσεις βασίζεται σε off-patent φάρμακα, δηλαδή πρωτότυπα το καθεστώς προστασίας των οποίων έχει λήξει. Η απόφαση του υπουργού Υγείας για υποχρεωτική χορήγηση του προτεινόμενου φαρμάκου, παρόλο που βασίζεται σε ένα σωστό σκεπτικό, μένει ημιτελής εφόσον δεν συμπεριλάβει και τα off-patent, τα οποία χορηγούνται αυτή τη στιγμή με την εμπορική τους ονομασία σε ποσοστό 15% της συνολικής συνταγογράφησης κάθε γιατρού, μαζί με τα πρωτότυπα, αναντικατάστατα (on-patent) φάρμακα.

Έτσι, το σοβαρό πρόβλημα που στοχεύει να διορθώσει ο υπουργός Υγείας, αυτό της απορρύθμισης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, υπάρχει κίνδυνος να μην αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον δεν απαλειφθεί η δυνατότητα αλλαγής του προτεινόμενου και off-patent φαρμάκου στον πάγκο του φαρμακείου, με το φαύλο κύκλο να διαιωνίζεται. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος είναι, στις περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις στους οποίους ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει ένα πρωτότυπο φάρμακο, είτε εκτός είτε εντός πατέντας, κάθε μήνα να καταλήγει και διαφορετικό σκεύασμα στον οργανισμό τους, ανάλογα με το φαρμακείο στο οποίο θα τύχει να απευθυνθούν, ή και τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων σε κάθε περίπτωση! Με όλες τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για τον ασθενή...

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του κ. Κουρουμπλή να αποκαταστήσει το μνημονιακό και κυρίως αντιεπιστημονικό πλαίσιο του νόμου Λοβέρδου κρίνεται θετική από το χώρο της Υγείας, ωστόσο για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στη θωράκιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω σημεία, τονίζουν πηγές από το χώρο του φαρμάκου. Ο δρόμος, άλλωστε, για την ανάταξη της υγειονομικής κρίσης, που δημιούργησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις είναι μακρύς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει δεσμευθεί ότι θα το πράξει. Αναγκαίο, όμως, είναι οι καλές προθέσεις να υλοποιούνται με τον ορθότερο τρόπο, ώστε να έχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, προς όφελος της υγείας του ελληνικού λαού.

Σχετικές ειδήσεις