ΦΑΡΜΑΚΟ

Χωρίς τους φαρμακοποιούς οι συναντήσεις του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Χωρίς τους φαρμακοποιούς οι συναντήσεις του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Κύκλο συναντήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, στις οποίες όμως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) εξέφρασε την πρόθεσή του να μην παρίσταται.

Η πρώτη συνάντηση έγινε την Παρασκευή (23/03/2018) στον ΕΟΦ, με εκπροσώπους της εταιρείας MSD και φαρμακαποθηκών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη διακίνηση συγκεκριμένων προϊόντων. Η εταιρεία MSD δεσμεύθηκε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για την επίλυσή τους. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και ο ΠΦΣ, ωστόσο δεν συμμετείχε, επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι ο ΠΦΣ παρουσίασε όλη την έκταση του προβλήματος και έδωσε όλα τα στοιχεία για τη διερεύνησή του, σε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΦ διάρκειας πλέον της μίας ώρας, που είχε προηγηθεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μη συμμετοχή του Συλλόγου, καθώς έκρινε ότι με τη στοιχειοθετημένη εισήγηση του ΠΦΣ, ο ΕΟΦ έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα να πάρει όποιο μέτρο κρίνει σκόπιμο για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προβλημάτων.

Κύκλοι της διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επισημαίνουν ότι «ο ρόλος του ΠΦΣ σταματά στην ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και τόσο ο ΕΟΦ όσο και το υπουργείο Υγείας, δύνανται να κινηθούν βάσει του θεσμικού τους ρόλου. Η ευθύνη των χειρισμών περνά πλέον σε άλλα χέρια».

Η απουσία των φαρμακοποιών από τις συναντήσεις, πάντως, δεν αλλάζει το σχεδιασμό του ΕΟΦ. «Ο κύκλος των συναντήσεων και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες θα συνεχιστεί, με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΟΦ. Ο ΕΟΦ παραμένει σαφώς προσανατολισμένος στους στόχους του, που δεν είναι άλλοι παρά η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάδειξη καθημερινά, της αξίας του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού» τονίζει η διοίκηση του Οργανισμού.

Σχετικές ειδήσεις