ΦΑΡΜΑΚΟ

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τη σαφή στόχευση του κλάδου των φαρμακοποιών για θεσμοθέτηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέπτυξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μιλώντας στο συνέδριο 18ο PHARMA Point, στη Θεσσαλονίκη.

Τα κενά της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας, πολλές φορές καλύπτονται στα φαρμακεία. Συχνά οι πολίτες καταφεύγουν εκεί για να μετρήσουν την πίεση και το ζάχαρο ή να κάνουν ακόμα και εμβόλια. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν δίκαιο να αναγνωριστεί θεσμικά ο ρόλος τους αυτός, χωρίς «να μπουν στα χωράφια» των γιατρών.

Ωστόσο, οι τριβές με τον ιατρικό κλάδο είναι αναπόφευκτες, ειδικά σε θέματα όπως αυτό των εμβολιασμών, αλλά και της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «τι μπορούμε να ζητήσουμε αύριο από έναν υπουργό Υγείας; Να κάνουμε έλεγχο DNA; Όχι. Χειρουργικές μικροεπεμβάσεις; Όχι. Μπορούμε όμως να ελέγχουμε πίεση - ζάχαρο, για να εκπαιδεύσω τον ασθενή να το μετράει σπίτι μόνος του. Αυτό λέω στην πολιτεία. Πώς θα το μετράει; Ποιος θα το εξηγήσει; Ποιος θα του πει τις ώρες; Ο γιατρός; Ο φαρμακοποιός θα εκπαιδεύσει σωστά τον ασθενή για τον τρόπο μέτρησης με την πώληση πιστοποιημένων πιεσόμετρων κτλ. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε ξένα χωράφια».

Ο κ. Θεοδοσιάδης μίλησε επίσης για το ζήτημα των εμβολίων. «Είναι το θέμα της εποχής. Αν μου πει κάποιος από ένα Κέντρο Υγείας ότι μπορεί να εμβολιάσει 500 ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία μιας περιοχής σε μια μέρα, εγώ θα το δεχθώ. Ποιος γιατρός λέει πάρε το εμβόλιο κι έλα να στο κάνω; Και σωστά δεν το λέει. Ή μήπως είναι εφαρμόσιμο στα χωριά με παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν μικροτραύματα, να πάνε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία αντί για το φαρμακείο. Για να μην ακούω ότι ο φαρμακοποιός πάει να μπει σε "ξένα χωράφια"» επανέλαβε.

«Ακούω ότι ο φαρμακοποιός δίνει πολλά φάρμακα χωρίς συνταγή. Και αναρωτιέμαι. Δηλαδή σε όποιον ασθενή τελειώνουν τα χάπια πίεσης, πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ σε γιατρό για να γράψει ένα άλλο κουτί;» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ και κατέληξε: «Εμείς δε ζητάμε δεκάρα τσακιστή, ούτε για πίεση ούτε για ζάχαρο ούτε για την καθοδήγηση και την ενημέρωση για τη λήψη φαρμάκων. Δε θέλουμε χρήματα, προσβλέπουμε όμως στην υπεραξία που θα δώσει στο φαρμακείο αυτή η διαδικασία».

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης, έφερε ως παράδειγμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος στην Ελλάδα χάρη και στους φαρμακοποιούς φθάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα, την ώρα ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 17%. «Έχουμε χρέος να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος του φαρμακοποιού με τη διαρκή εκπαίδευση που θα στηρίζει αποτελεσματικά και ουσιαστικά σε κάθε του βήμα τον ασφαλισμένο» δήλωσε.

«Περισσότερες επισκέψεις στο φαρμακείο σημαίνει λιγότερες στα επείγοντα περιστατικά» επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ. Σύμφωνα με την ίδια, ο φαρμακοποιός περιλαμβάνεται στα δέκα πρώτα επαγγέλματα στην εκτίμηση του κόσμου. Ο φαρμακοποιός είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας του Συστήματος Υγείας και πρέπει να μετέχει στην ΠΦΥ, κατέληξε.