ΦΑΡΜΑΚΟ

Θεοδοσιάδης: Αναβάθμιση των φαρμακείων σε κέντρα πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας

Θεοδοσιάδης: Αναβάθμιση των φαρμακείων σε κέντρα πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας

Στην ποιοτική, κοινωνική και επιμορφωτική αναβάθμιση του φαρμακοποιού στοχεύει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, παρουσίασε αυτή τη στρατηγική στόχευση του κλάδου, να γίνουν δηλαδή τα φαρμακεία «υγειονομικά κέντρα παροχής υπηρεσιών πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας», στο 2ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας.

Ο κ. Θεοδοσιάδης διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο χωρίς να υπεισέρχεται στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, εντάσσονται στον τομέα της πρόληψης, της θεραπευτικής συμμόρφωσης, των εμβολιασμών. Επίσης, μπορούν να συμβάλλουν στους τομείς των εκστρατειών διακοπής καπνίσματος, καταπολέμησης της παχυσαρκίας, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων (π.χ διαβήτης, υπέρταση), στη βελτίωση του τρόπου ζωής (άσκηση, διατροφή κλπ.). Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μπουν τα παραπάνω σε διαδικασία θεσμοθέτησης.

Ως προς τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Θεοδοσιάδης επισήμανε ότι έχουν εξομαλυνθεί και ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις του. Ωστόσο, ο τζίρος των φαρμακείων έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος, τέλος, στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των φαρμακείων, τόνισε την ανάγκη για ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο.