ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Προϋπόθεση η σύγκλιση των δαπανών υγείας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ξανθός: Προϋπόθεση η σύγκλιση των δαπανών υγείας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Για την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας – Ζητά απεμπλοκή από τη λιτότητα με ένα πολιτικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Τη σταδιακή απεμπλοκή από τη λιτότητα θέτει ως προϋπόθεση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Ο κ. Ξανθός, αναφερόμενος στο σχέδιο που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού στην Υγεία μέσω της περίθαλψης και των ανασφάλιστων, τη «μεροληψία» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, την «ηθικοποίηση» του ΕΣΥ, τον περιορισμό της «παθητικής ιδιωτικοποίησής» του και της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στη Δημόσια Υγεία και την έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών.

Ως «δείγματα γραφής» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ο κ. Ξανθός ξεχωρίζει την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, την αύξηση του ορίου δαπανών στις δημόσιες δομές και στον ΕΟΠΥΥ, τη διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχικής υγείας, την προετοιμασία των νέων αποκεντρωμένων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ), τη διαφανή λίστα χειρουργείου, τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών, τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των πολιτών που είναι σε ακραία φτώχεια και την αποζημίωση επιπλέον διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι, «αν στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας υπάρχουν περιθώρια αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους».

Ο υπουργός Υγείας απαντά «ναι», υπό την προϋπόθεση όμως της σταδιακής απεμπλοκής από τη λιτότητα και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστού του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στη συμπλήρωση 69 ετών από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας (ΠΟΥ) στις 7 Απριλίου 1948. «Η επέτειος αυτή αποτελεί μια αφορμή για να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις αρχές του ΠΟΥ και για να επαναλάβουμε την πάγια θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης ότι η Δημόσια Υγεία είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας, γιατί αφορά όλο τον πληθυσμό και επιδρά με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση στην καθολική προστασία των ανθρώπων από τις καθημερινές και συχνά παγκοσμιοποιημένες απειλές για την Υγεία τους, είναι επένδυση στην υγειονομική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής αλλά και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και του κοινωνικού κράτους» καταλήγει ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις