ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Πλήρης υποχώρηση της Αθήνας για συντάξεις και αφορολόγητο

Eurogroup: Πλήρης υποχώρηση της Αθήνας για συντάξεις και αφορολόγητο

Συμφωνία για λιτότητα και μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου - Άγνωστο τι διαπραγματευόταν τόσο καιρό η κυβέρνηση- «Κουβέντα» από τους δανειστές για το μείζον θέμα του χρέους - Επιστρέφει άμεσα η τρόικα στην Αθήνα

Eurogroup LIVE 2017: «Γολγοθάς» διαρκείας έρχεται για τους πολίτες, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, που προβλέπει μείωση στις συντάξεις και ψαλίδι στο αφορολόγητο, αρχής γενομένης από το 2019, μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.

Για πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 2%, εκ των οποίων το 1% αφορά μεταρρυθμίσεις συντάξεων το 2019 και το άλλο 1% θα εφαρμοστεί το 2020 και αφορά στο αφορολόγητο, έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του Eurogroup που συνεδρίασε στη Βαλέτα της Μάλτας.

O κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε επίσης, τη επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα τη Μεγάλη Εβδομάδα για να συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα.

Μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα συζητήσουμε για το χρέος ώστε να έχουμε συνολική πολιτική συμφωνία.
«Ήταν επιτυχές το εγχείρημα, έχουμε συμφωνία για τα μεγάλα ζητήματα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

«Ισορρροπημένη» χαρακτήρισε τη συμφωνία, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Για «καλά νέα» για την Ελλάδα μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Συμφωνήσαμε στη βάση του Eurogroup του Φεβρουαρίου. Τα κλιμάκια θα μπορέσουν να επιστρέψουν πολύ γρήγορα γιατί ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα για την οικονομία της Ελλάδας που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις», είπε ο κ. Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι αυτό το αξίζουν όλοι οι Έλληνες.

Ο ίδιος υποστήριξε πως πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία γιατί υπάρχει ένα αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που θα γίνουν το 2019 και το 2020. «Δίνουμε μια ευκαιρία να λάβει η Ελλάδα ένα πακέτο για ανάπτυξη για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η Κομισιόν».

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως απομένουν λεπτομέρειες για την οριστική συμφωνία οι οποίες ωστόσο απαιτούν πολλή δουλειά.

Το Eurogroup διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής 7 Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η παρέμβαση του ΔΝΤ το βράδυ της Πέμπτης, με την οποία ουσιαστικά τελείωσε τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής (7/4) προτού καν αυτή ξεκινήσει - «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν αναμένει συμφωνία για την αξιολόγηση στο σημερινό Eurogroup.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Όπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν: «λοκ άουτ» και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις