ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: 50 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για οπτικά είδη το 2018

ΕΟΠΥΥ: 50 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για οπτικά είδη το 2018

Διαβεβαιώσεις για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και την επάρκεια του ορίου δαπανών για τα οπτικά είδη έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών, την Πέμπτη (01/02/2018).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι Οπτομέτρες για τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, οι οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποζημιώνει τους παρόχους του εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων.

Παράλληλα, αναλύθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης του «κλειστού» προϋπολογισμού για το 2018, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για οπτικά είδη (σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό) καθώς επίσης και του τρόπου ενός δικαιότερου rebate όγκου για τους οπτομέτρες. Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών στη συγκεκριμένη κατηγορία και εφαρμογής clawback στους παρόχους.

Μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις, οι εκπρόσωποι των οπτομετρών δεσμεύθηκαν να ενημερώσουν τον κλάδο τους στη Γενική Συνέλευσή τους που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, με την υπογραφή της σύμβασης επιτυγχάνεται:

α) Καλύτερη εξυπηρέτηση των Δικαιούχων, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν μια σημαντική δαπάνη και δεν θα συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του Οργανισμού.

β) Απελευθέρωση του προσωπικού των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Οργανισμού, που σήμερα ασχολείται με τη διεκπεραίωση των αιτημάτων.

γ) Ανοίγει νέος κύκλος διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου για αναθεώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, προσαρμοσμένος στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ειδών.

Σχετικές ειδήσεις