ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναποτελεσματικό στους άνω των 65 λένε οι Γερμανοί – Τι απαντά η εταιρεία

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναποτελεσματικό στους άνω των 65 λένε οι Γερμανοί – Τι απαντά η εταιρεία

Ανησυχία προκαλεί η πληροφορία που μεταδίδουν γερμανικά μέσα για το εμβόλιο της AstraZeneca ότι είναι αναποτελεσματικό στους άνω των 65 ετών.

Την πληροφορία μετέδωσαν Handelsblatt και Bild υποστηρίζοντας στα δημοσιεύματά τους ότι το εμβόλιο κορονοϊού που ανέπτυξαν AstraZeneca και πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα 8% ή μικρότερη του 10% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η εταιρεία με ανακοίνωσή της διέψευσε τα δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τις δύο γερμανικές εφημερίδες οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση από άτομα άνω των 65 ετών.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο κορονοϊού καθώς η AstraZeneca την Παρασκευή ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα μπορέσει να εκτελέσει τις συμφωνημένες παραγγελίες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η AstraZeneca στην απάντησή της στις δύο γερμανικές εφημερίδες επικαλείται την απόφαση της βρετανικής επιτροπής για τον εμβολιασμό η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για εμβολιασμό και των άνω των 65.

Η εταιρεία υποστηρίζει, επίσης, ότι τεστ αίματος σε ηλικιωμένους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές έδειξαν ισχυρή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά τον εμβολιασμό.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca για μείωση των παραδόσεων έχει προκαλέσει, εντωμεταξύ, την αντίδραση της ΕΕ η οποία, σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες όπως ο Guardian, απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές των εμβολίων κορονοϊού σε χώρες εκτός της ομάδας των «27» όπως η Βρετανία.

Τα σχέδια της AstraZeneca χαρακτηρίστηκαν «απαράδεκτα» καθώς ενημέρωσε «αιφνιδίως» για τις αλλαγές στο αρχικό της σχέδιο την περασμένη Παρασκευή.

Κανονικά η ΕΕ θα έπρεπε να παραλάβει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca το πρώτο 4μηνο του 2021 αλλά ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα πέσει στο μισό.

Κατά το δημοσίευμα τη Δευτέρα υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον κάλεσε να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Σε επίσημο επίπεδο η αντίδραση ήρθε δια στόματος της επιτρόπου Υγείας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία έστειλε σαφές μήνυμα στην AstraZeneca: «Θέλουμε σαφήνεια και διαφάνεια στις συναλλαγές».

«Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά του COVID19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες» συμπλήρωσε η κυρία Κυριακίδου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»