ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία - Οριακές συνθήκες σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα: «Έκρηξη» εισαγωγών, ρεκόρ διασωληνωμένων

Νοσοκομεία - Οριακές συνθήκες σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα: «Έκρηξη» εισαγωγών, ρεκόρ διασωληνωμένων

Κορονοϊός: Λεπτή είναι η ισορροπία στα νοσοκομεία Covid σε Αττική και βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζονται καθημερινά κάτω από οριακές συνθήκες

Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζεται με τους διασωληνωμένους το Σάββατο να ισοφαρίζουν το προηγούμενο ρεκόρ με 755. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της επικράτειας το Σάββατο ήταν 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%), με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 476 ασθενείς. Αυτό όμως που προβληματίζει πραγματικά είναι ο αριθμός των διασωληνώμενων των ασθενών με κορονοϊό που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ο κύριος Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χθες Σάββατο (3/4) έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ με τουλάχιστον 86 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε πώς ο μέσος όρος αναμονής για ασθενείς νεότερης ηλικίας είναι οι τρεις ημέρες, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών «περιμένουν μέχρι να πεθάνουν».

«Όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ πάνω από ένα 24ωρο ελαχιστοποιούνται μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να ζήσουν. Δεν φθάνει ένας αναπνευστήρας, αν υπάρχει και αυτός» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επίταξης ιδιωτικών κλινικών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε επίσης ότι ασθενείς: «κινδυνεύουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις, από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τον υποτυπώδη εξοπλισμό. Θα πρέπει οι υπουργοί και η κ. Παπαευαγγέλου να επιδεικνύουν ταπεινοφροσύνη στην ενημέρωση των πολιτών, να διορθώνουν δυσχέρειες στη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό και όχι να λένε ψέματα ότι οι διασωλημένοι ασθενείς βρίσκουν ΜΕΘ το πρώτο 24ωρο».

«Ακούν οι συγγενείς διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό που αγωνιούν και αισθάνονται κοροϊδία και απελπισία», συμπλήρωσε προσθέτοντας στη συνέχεια ότι καθημερινά απευθύνονται στην ΠΟΕΔΗΝ συγγενείς σε καθεστώς απελπισίας.

Κρούσματα και νοσηλείες «μπλόκαραν» τη χαλάρωση σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα όπου η έκρηξη των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με Covid που παρατηρείται ανάγκασαν τους ειδικούς να βάλουν στον «πάγο» έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές.

Στην Θεσσαλονίκη η αύξηση των νοσηλειών τον τελευταίο μήνα αγγίζει το 270,97% και το 90% η πληρότητα των ΜΕΘ.

Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, όπου η αύξηση των νοσηλειών φτάνει το 221% σε ένα μήνα, ενώ στέλνουν ασθενείς και σε άλλους νομούς.

Στην Αχαΐα παρατηρείται σταθερή πίεση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ενώ οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 164% σε έναν μήνα.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δέκα ημέρες, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 45,69%, ενώ στην ΠΕ Αχαΐας η αύξηση είναι της τάξεως του 46,89% και στην Κοζάνη στο 57,56%.

Χαρακτηριστική για το πόσο οριακή είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη ήταν η δήλωση σε δραματικό τόνο, στο OPEN, του Νίκου Καπράβελου, διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» για την περασμένη εφημερία. «Τραγική εφημερία. Ήταν η χειρότερη εφημερία για το 2021. Είχαμε 100 προσελεύσεις και 50 εισαγωγές, ενώ οι ΜΕΘ είχαν πληρότητα 100%», είπε χαρακτηριστικά. Ίδια είναι η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ, με την εφημερία να δέχεται «καταιγισμό» περιστατικών και τις ελεύθερες κλίνες να είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας τα παραπάνω μηνύματα και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να μειώνεται στην Αττική να μετατρέψει ένα ακόμα νοσοκομείο, αποκλειστικά για covid περιστατικά. Να σημειωθεί ότι ήδη σε νοσοκομεία κορονοϊού έχουν μετατραπεί το Σισμανόγλειο και Ερυθρός Σταυρός, ενώ από την Τετάρτη 7 Απριλίου και το Θριάσιο θα είναι νοσοκομείο covid, διαθέτοντας 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ Covid. Όλα τα non covid περιστατικά που εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Lockdown: Με αρνητικό τεστ η έξοδος του Πάσχα - Τι θα γίνει με τα ακτοπλοϊκά ταξίδια