ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Κρούσματα και νοσηλείες «μπλόκαραν» τη χαλάρωση σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Lockdown: Κρούσματα και νοσηλείες «μπλόκαραν» τη χαλάρωση σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι τα τελευταία 24ωρα η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα, όπου μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής 02/04, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η εισήγηση των ειδικών, βάζοντας στον «πάγο» το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι παράγοντες που έκριναν την τύχη της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ήταν δύο, η έκρηξη των ενεργών κρουσμάτων και οι αντοχές του συστήματος Υγείας, με τις νοσηλείες ασθενών με Covid να σημειώνουν μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Σάββατο 03/04, στη θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 383 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, στην Κοζάνη 107 και στην Αχαΐα 108.

Στην Θεσσαλονίκη η αύξηση των νοσηλειών τον τελευταίο μήνα αγγίζει το 270,97% και το 90% η πληρότητα των ΜΕΘ.

Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, όπου η αύξηση των νοσηλειών φτάνει το 221% σε ένα μήνα, ενώ στέλνουν ασθενείς και σε άλλους νομούς.

Στην Αχαΐα παρατηρείται σταθερή πίεση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ενώ οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 164% σε έναν μήνα.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δέκα ημέρες, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 45,69%, ενώ στην ΠΕ Αχαΐας η αύξηση είναι της τάξεως του 46,89% και στην Κοζάνη στο 57,56%.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μεταβαίνουν εκτάκτως την Κυριακή 04/04 τρεις υπουργοί, στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ μένει να αποφασιστεί ποιος θα πάει σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Τα δεδομένα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλά, με την ημερήσια τάση συγκέντρωσης του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης να παραμένει αυξητική, αποτυπώνοντας μία σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η χθεσινή εφημερία ήταν η πιο δύσκολη για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο, τρέχον, τρίτο κύμα.

«Τραγική εφημερία. Ηταν η χειρότερη εφημερία για το 2021. Είχαμε 100 προσελεύσεις και 50 εισαγωγές, ενώ οι ΜΕΘ είχαν πληρότητα 100%» δήλωσε, σε δραματικό τόνο, στο OPEN, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ, με την εφημερία να δέχεται «καταιγισμό» περιστατικών και τις ελεύθερες κλίνες να είναι ελάχιστες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγουν τα mall στις «κόκκινες» περιοχές: Κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη