ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης: Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών

ΝΕΥΡΩΝΕΣ
PIXABAY

Η 30ή Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Είναι μια μέρα ορόσημο για τους πάσχοντες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον καθώς έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την πάθηση και τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), διοργάνωσε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη (26/05/2021).

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, Βάσω Μαράκα, αναφέρθηκε στις σημαντικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στη θεραπεία, την αποκατάσταση, την παρακολούθηση, τη φροντίδα και την ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων.
«Είναι σημαντικό για κάθε ασθενή να βρει τις δικές του «συνδέσεις»» επισήμανε η κυρία Μαράκα, αναφερόμενη στο θέμα της παγκόσμιας εκστρατείας για τα έτη 2020-2022 (MS Connections). «Το άτομο με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) πρέπει να έχει σχέσεις ειλικρινείς με τους οικείους του και να αισθάνεται εμπιστοσύνη πως θα σέβονται τις ανάγκες του. Μόνο η αμοιβαιότητα αποδοχής κι αγάπης μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα πασχόντων και φροντιστών». Κλείνοντας ευχαρίστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης για την τιμητική παρουσία τους και τις εταιρείες Genesis Pharma και Roche Hellas για την ευγενική χορηγία τους.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης θα συμμετάσχουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης. ο Δήμος Αθηναίων, για δεύτερη χρονιά, θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης με την φωταγώγηση του σιντριβανιού της πλατείας Ομονοίας στις 30 Μαΐου, ενώ ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα φωταγωγήσει το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα.

Στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση αναφέρθηκε ο Νικόλαος Γρηγοριάδης (Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ, Δ/ντης Β’ Νευρολογικής Κλινικής, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροαναοσολογίας). Όπως επισήμανε, ο έλεγχος της ενεργότητας της νόσου και η αποφυγή υποτροπών έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις τρέχουσες ανοσοτροποποιητικές και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Τα B-λεμφοκύτταρα και η μικρογλοία φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία της προοδευτικής εγκατάστασης της αναπηρίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστια θεραπευτική πρόκληση να βρεθούν εκείνες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα πετύχουν να δώσουν λύση στο θέμα της εσωτερικής επικοινωνίας των δομών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Για το ζήτημα της αποκατάστασης μίλησε η Κωνσταντίνα Πετροπούλου (MD, PhD Συντονίστρια Διευθύντρια Β ́ κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης). «Η αποκατάσταση περιλαμβάνει διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στο σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων. Το συνταγογραφούμενο πρόγραμμα Αποκατάστασης (το οποίο είναι εξατομικευμένο και πρέπει να ξεκινά πρώιμα), δίνει την δυνατότητα στην Ομάδα Αποκατάστασης (Ιατρός Αποκατάστασης, Νοσηλεύτρια, Διαιτολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, Ψυχολόγος, Νευροψυχολόγος κ.α), και πάντα σε συνεργασία με τον Νευρολόγο, να οδηγήσει το άτομο με ΠΣ σε λειτουργικότητα των συστημάτων του οργανισμού, σε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα και σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του» ανέφερε.

Τέλος, η Μόιρα Τζίτζικα (PhDc, MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS Ψυχολόγος, Ψυχ/τρια, Κλινική Σεξολόγος, Ειδική Σύμβουλος ΑμεΑ, Αντιπρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ), ανέφερε με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ότι «οι άνθρωποι αποκόπτονται και απομονώνονται όταν δεν αισθάνονται πραγματικά ορατοί και κατανοητοί από τους άλλους, όταν δεν εισπράττουν εκτίμηση γι’ αυτό που είναι, όταν δεν αισθάνονται ασφάλεια και δεν απολαμβάνουν την αγάπη και την αποδοχή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρομβώσεις μετά από εμβόλιο κορονοϊού: Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη λύση