ΥΓΕΙΑ

Απεργία στο ΕΣΥ στις 23/2 - Απλήρωτες εφημερίες, προσλήψεις και ΒΑΕ στην ατζέντα

Υπουργείο Υγείας
Στα δημόσια νοσοκομεία έχουν νοσηλευτεί πάνω από 130.000 ασθενείς με Covid-19
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εικοσιτετράωρη απεργία, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό» και για τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες, μεταξύ άλλων. «Δύο χρόνια τώρα δουλεύουμε χωρίς να υπολογίζουμε κούραση, φτάνοντας στα όριά μας, εξουθενωμένοι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, απανωτές βάρδιες, εξοντωτικές εφημερίες, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Μας άφησαν αβοήθητους να προσπαθούμε να αποκρούσουμε το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι, «την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε νοσηλεύσει μέχρι στιγμής πάνω από 130.000 ασθενείς με Covid-19, η κυβέρνηση αφήνει το 95% των 15.000 κλινών του ιδιωτικού τομέα covid free για να μην θίξει τα κέρδη των κλινικαρχών, οι οποίοι έχουν δηλώσει κυνικά ότι "οι covid ασθενείς κοστίζουν πολύ και δεν έχουμε ρευστό"». Για τους αυξημένους θανάτους ανά ημέρα, επισημαίνουν ότι, «την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας", εμείς χάνουμε 100 ασθενείς μας τη μέρα». «Ξέρουμε ότι θα είχαμε καταφέρει να σώσουμε πολλούς περισσότερους, αν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας» τονίζουν.

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καθώς και να επιστρέψουν στη δουλειά όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας. Ζητά, επίσης, εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

Αναφορικά με τις εφημερίες, οι γιατροί ζητούν την άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων. Επίσης, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.

Η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα και ο σχεδιασμός για «foundation year» για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν από την έναρξη ειδικότητας, βρίσκει επίσης αντίθετους τους γιατρούς.

Τέλος, ζητούν επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη διάρκεια της πανδημίας. Την ημέρα της απεργίας, οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Μαβίλη στις 08:30 το πρωί και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς το 1/3 των γιατρών έμειναν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά την πανδημία