ΥΓΕΙΑ

Χωρίς το 1/3 των γιατρών έμειναν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά την πανδημία

Επείγοντα
Η χώρα θα βρεθεί με ΤΕΠ που θα διαθέτουν λιγότερο από το μισό προσωπικό, προειδοποιούν οι γιατροί
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνοι σε 26 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων όλης της χώρας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποδυνάμωση των τμημάτων τους και την εξουθένωση του προσωπικού που έχει απομείνει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού που είχαν τα ΤΕΠ πριν από την πανδημία, είτε έχει μετακινηθεί σε κλινικές covid είτε έχει παραιτηθεί λόγω των συνθηκών εργασίας.

«Οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά αποδυναμώθηκαν δραματικά, με αποτέλεσμα ο χώρος της επείγουσας ιατρικής στη χώρα μας να είναι αυτή τη στιγμή πρακτικά αποδομημένος» τονίζουν οι επικεφαλής των ΤΕΠ. Σε επιστολή τους, την οποία απέστειλαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν ότι κατά την πανδημία έγινε μια σειρά από επιλογές, που οδήγησαν σε δραματική αποδόμηση των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής και την υποτίμηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών. «Από τον Μάρτιο του 2020, εκατοντάδες ασθενών προσέρχονταν στα Ελληνικά ΤΕΠ, και οι γιατροί των Επειγόντων κλήθηκαν:

● να αντιμετωπίσουν τα βαρύτερα περιστατικά COVID-19 και να εξασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση, την πρώιμη σταθεροποίηση και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος για την φροντίδα τους,

● να διαχειριστούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και έπρεπε να αντιμετωπιστούν σαν εξωτερικοί ασθενείς,

● να αναγνωρίζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες όσους είχαν άλλα σοβαρά εμπύρετα προβλήματα υγείας άσχετα με COVID-19 (π.χ. άλλες επικίνδυνες λοιμώξεις) και να επιτυγχάνουν την ασφαλή διαχείρισή τους, φροντίζοντας και για την ασφάλεια και προστασία του υπόλοιπου προσωπικού,

● να διαχειριστούν τους ασθενείς που συνέχισαν να προσέρχονται με προβλήματα μη σχετιζόμενα με τον COVID-19 (π.χ. τραύματα),

● να διαχειριστούν την επιδεινούμενη και επιπλεγμένη μη-COVID-19 νοσηρότητα λόγω συμφόρησης και μονοθεματικότητας του συστήματος υγείας και λόγω αποφυγής προσέλευσης στο σύστημα στα χρόνια της πανδημίας.

Για κάθε 100 ασθενείς που προσέρχονταν στο ΤΕΠ με νόσο COVID-19, 20 εισάγονταν σε κλινικές COVID-19 και λιγότεροι από 5 εισάγονταν τελικά στην ΜΕΘ. Επομένως, το ΤΕΠ αποτέλεσε την πύλη εισόδου για όλους τους ασθενείς στο σύστημα αντιμετώπισης για την νόσο τους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία αυτών (80%) ήταν το μόνο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας».

Καθώς έρχονταν τα επόμενα κύματα της πανδημίας, οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για το «προσωρινό μπάλωμα»των κενών στα νοσηλευτικά τμήματα. «Όσο οι εισαγωγές αυξάνονταν, τόσο αυξάνονταν οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό να στελεχώσει τις νέες αυτές κλινικές και οι γιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν οι πλέον “εύχρηστοι”. Όσο η πανδημία εξαπλωνόταν, τόσο αυξανόταν οι ανάγκη για δημιουργία και νέων κλινών ΜΕΘ. Και πάλι οι ιατροί των ΤΕΠ ήταν οι πλέον βολικοί για να μετακινηθούν, για να τις στελεχώσουν. Επομένως, η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, παρά το τεράστιο έργο της, αποδομήθηκε συστηματικά».

Παράλληλα, τα ιατρεία εξέτασης ύποπτων και θετικών COVID-19 ασθενών των ΤΕΠ συνέχιζαν να έχουν αυξανόμενες ροές, τις οποίες κάλυψαν οι γιατροί των ΤΕΠ μέσα από εξαντλητική υπερεργασία. «Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των ελληνικών ΤΕΠ προ πανδημίας έχει μετακινηθεί ή παραιτηθεί μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας» τονίζουν και προσθέτουν:«Η χώρα θα βρεθεί με ΤΕΠ που θα διαθέτουν λιγότερο από το μισό προσωπικό από αυτό που είχαν, εξουθενωμένο και απογοητευμένο από την αδιαφορία της πολιτείας. Αυτό το προσωπικό που χειρίστηκε το 100% των περιστατικών COVID-19, έστειλε σπίτι το 80% των ασθενών που ήρθαν στα νοσοκομεία (πάνω από 90% της Όμικρον) και πλέον είναι το κύριο τμήμα που δέχεται, και θα συνεχίσει να δέχεται, πίεση από το τρέχον πανδημικό κύμα».

Οι επικεφαλής των ΤΕΠ ζητούν να επιστρέψει άμεσα όλο το προσωπικό στις θέσεις από τις οποίες μετακινήθηκε, να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις, να αυξηθούν και να εξοπλιστούν τα κέντρα εκπαίδευσης στην επείγουσα ιατρική και νοσηλευτική και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Το «Παίδων Πεντέλης» θα επανέλθει στις εφημερίες, πιθανώς νωρίτερα από τις 6 εβδομάδες