ΥΓΕΙΑ

Σύσταση εμβολιασμού κατά του HPV και για τα αγόρια 9-18 ετών

Εμβόλιο Hpv
Στόχος η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Ανανεώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών - Ψηφιακό βιβλιάριο εμβολιασμού προωθεί το υπουργείο Υγείας. 

Ο εμβολιασμός και των αγοριών κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων ανανεώνεται, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά του HPV τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή του ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού, διευκολύνοντας γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα κορίτσια και αγόρια, ενώ για πρώτη φορά θα συγκεντρώνονται αξιόπιστα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού.

Η νέα σύσταση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης ενός Σχεδίου Δράσης από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030. Σήμερα, Παρασκευή (04/03/2022) είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία αποτελεί βασική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Διεθνούς Εταιρείας για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (International Papillomavirus Society). Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής ημέρας, το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων ως σημαντική κοινωνική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας.

Το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας το μείζον αυτό ζήτημα Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε μια Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, θέτοντας στρατηγικούς στόχους μέχρι το 2030. Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μέσω του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου», στηρίζει την αντιμετώπιση καρκίνων που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και άλλων HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού HPV στην Ελλάδα - Αυξητικές τάσεις στη θνησιμότητα