ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Διαγνωστικά πρωτόκολλα και έλεγχος στη συνταγογράφηση ξεκινούν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ
Θεανώ Καρποδίνη, Θάνος Πλεύρης, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου
Υπ. Υγ.

Σύσκεψη με τη νέα μη εκτελεστική πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ,  Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου και τη διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, η οποία παραμένει στη θέση της, πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Παρασκευή (20/05/2022). 

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να ξεκινήσει η προεργασία για την υλοποίηση του νέου νόμου «Γιατρός για όλους» αναφορικά με τα ποιοτικά κριτήρια των συμβεβλημένων παρόχων και τον real time έλεγχο για συνταγογράφηση, ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις κλπ. Παράλληλα, έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στο clawback, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα ξεκινήσουν άμεσα διοικητικά μέτρα, με την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και έλεγχο στη συνταγογράφηση. Επίσης θα αναζητηθούν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια για τα post-covid περιστατικά, ώστε να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των πρωτοβάθμιων δομών. Τέλος, τα νέα όρια δαπανών που έχει εγκρίνει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, επιτρέπουν παραπάνω ποσά για όλες τις κατηγορίες παρόχων, βάσει της εσωτερικής ανακατανομής, προκειμένου να μειωθεί το clawback.

Με την ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για το 2022, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει ρεαλιστικούς στόχους ως προς το clawback, ενώ από το 2023 και μετά, η Πολιτεία θα είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες πράξεις ώστε να μειωθούν δραστικά οι υποχρεωτικές επιστροφές, σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Τέλος, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε στον πρόεδρο των εργαζομένων ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ». Όλοι όσοι εργάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ που πλέον έρχεται στις κεντρικές δομές του Οργανισμού, θα αξιοποιηθούν όπως αξιοποιούνται και τώρα στις υφιστάμενες δομές, διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Αλλαγή κουλτούρας στην περίθαλψη με τον προσωπικό γιατρό - σύμβουλο υγείας