ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Στην πολιτεία η ευθύνη για την αυξημένη δαπάνη στο φάρμακο

Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή»
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τον προσωπικό γιατρό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή», την Τρίτη (07/06/2022).

«Θα πληρώσουμε τους γιατρούς με 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων θα αγοράζουμε ώρες, δεν θα πληρώνουμε μισθό στον γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε» ανέφερε ο Υπουργός.

Πρώτα θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των γιατρών στο σύστημα, ενώ για τους πολίτες θα θεσπιστούν κίνητρα και αντικίνητρα. «Αν ο πολίτης δεν έχει προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή. Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους» πρόσθεσε. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είπε πως ο προσωπικός γιατρός θα γίνει ο πυλώνας για να λυθούν παθογένειες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα, αλλά και στην κατανάλωση των φαρμάκων.

Μιλώντας για το clawback, είπε πως μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο και θέλουμε κάποια στιγμή να το εξαλείψουμε καθώς «έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο». «Το πιο ακριβό φάρμακο θα το παίρνουν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται», τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι τα χρήματα για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ευθύνη για την αυξημένη δαπάνη στο φάρμακο ανήκει στην Πολιτεία, καθώς η ίδια δεν έχει καταφέρει να δει τις πραγματικές ανάγκες, να κάνει ελέγχους και αξιολόγηση. Πάντως, προέβλεψε ότι η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα είναι χρήσιμα εργαλεία που θα βοηθούν το κράτος να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη συνταγογράφηση και να την ελέγχει.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)