ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τα περιστατικά covid-19 - Τι αλλάζει

COVID-19
Προσαρμόζεται ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών για covid περιστατικά
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Αναδιάταξη χώρων, εξοπλισμού και ανθρωπίνων πόρων, φέρνει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, με στόχο την αρτιότερη εξυπηρέτηση των μη-COVID περιστατικών και ταυτόχρονα την ολοκληρωμένη περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.

Εγκύκλιο με οδηγίες προς όλες τις νοσηλευτικές μονάδες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτικές μονάδες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας, εν όψει της έναρξης της περιόδου των αναπνευστικών λοιμώξεων 2022 - 23. Τα δεδομένα αυτά είναι ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας (σχεδόν 80%) έναντι του κορονοϊού, η διαπιστωμένη προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της σοβαρής νόσου COVID-19, η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον που ενδεχομένως σχετίζεται με ηπιότερη νόσο, η διαθεσιμότητα αντιικων φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων προφυλακτικής ένδειξης των ασθενών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τέλος η ανάγκη για τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από όλο το φάσμα των λοιπών νοσημάτων.

Συνεχίζουν τη λειτουργία τους οι κλινικές COVID-19

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπει η εγκύκλιος είναι ότι σε ήπια περιστατικά που δεν χρήζουν ειδικής θεραπείας, οι ασθενείς δεν θα μεταφέρονται σε κλινική covid, αλλά θα συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στην κλινική που βρίσκονται ήδη. Τα κύρια σημεία για τη διαχείριση των περιστατικών covid-19 στα νοσοκομεία είναι τα εξής:

Οι Κλινικές COVID που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, προσαρμόζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους. Κλινικές COVID μπορεί να λειτουργήσουν και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης.

Στις Κλινικές COVID νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τεκμηριωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από κορονοϊό, και συμπτώματα ή/και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με COVID-19, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας για την COVID-19, σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβαμάτων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όπως έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ασθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη-COVID κλινικές του νοσοκομείου και οι οποίοι σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από ειδικό γιατρό (Λοιμωξιολόγο ή αν δεν υπάρχει Παθολόγο ή Πνευμονολόγο) για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει νόσο COVID-19 και εάν χρήζουν ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις κοινές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβαμάτων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Σε περίπτωση που κριθεί ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει νόσο COVID-19 που χρήζει ειδικής θεραπείας μεταφέρεται στην κλινική COVID του νοσοκομείου για νοσηλεία (εφ' όσον πρόκειται να εισαχθεί) ή για συνέχιση της νοσηλείας του (εάν νοσηλεύεται ήδη). Εάν δεν υπάρχει Κλινική COVID στο νοσοκομείο τότε με σύμφωνη γνώμη Ειδικού Ιατρού και της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων μεταφέρεται σε Κλινική COVID άλλου νοσοκομείου. Σε περίπτωση που ασθενής είναι μεν θετικός αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με νόσο COVID-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικά ήπια και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τότε δεν μεταφέρεται σε Κλινική COVID αλλά παραμένει στην Κλινική του. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ορίζει ειδικό θάλαμο απομόνωσης εντός της Κλινικής όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του ασθενούς σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεν επιτρέπεται η νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο ασθενών θετικών και αρνητικών στον κορονοϊό.

Σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη, που δεν χρήζουν θεραπείας και νοσηλεύονται στον θάλαμο απομόνωσης της κλινικής τους σύμφωνα με τα ανωτέρω, αλλά υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID -19 μπορεί να τους χορηγηθεί πρώιμη προληπτική θεραπεία σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες (νιρματρελβίρη / ριτοναβίρη, ή μολνουπριραβίρη ή ρεμδεσιβίρη) εντός του θαλάμου απομόνωσης όπου νοσηλεύονται και χωρίς να μεταφερθούν σε κλινική COVID.

Σε περίπτωση που έχει προγραμματισθεί τακτικό χειρουργείο και ο ασθενής εμφανίσει θετικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό χωρίς συμπτώματα ή εργαστηριακό ευρήματα νόσου COVID-19, το χειρουργείο αναπρογραμματίζεται και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό δεν αναβάλλονται αλλά διενεργούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο, μεταφέρονται σε ΜΕΘ-COVID του Εθνικού
Συστήματος Υγείας, που βρίσκονται υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

Εξωτερικοί ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία και δεν δύνανται να λάβουν δια του στόματος αντιική αγωγή, αλλά χρειάζονται πρώιμη (προφυλακτική) θεραπεία με ενδοφλέβια ρεμδεσιβίρη, δύνανται να την λαμβάνουν σε όλα τα νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός γιατρός: Τέλος Οκτωβρίου οι εγγραφές των πολιτών στις νέες ειδικότητες γιατρών

Σωτήρης Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Θεσμικά μέτρα αντί για clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις - Οι δεσμεύσεις του Θάνου Πλεύρη