ΥΓΕΙΑ

Θεσμικά μέτρα αντί για clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις - Οι δεσμεύσεις του Θάνου Πλεύρη

εξετάσεις
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της προείσπραξης του clawback
AP

Σε τρεις δεσμεύσεις σχετικά με την εξέλιξη των προϋπολογισμών των διαγνωστικών εξετάσεων και το clawback των κλινικοεργαστηριακών γιατρών προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ. 

Ο Θάνος Πλεύρης ήταν ομιλής στο συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), την Πέμπτη (06/10/2022). Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης για τον προσωπικό γιατρό. Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, που αποτελούν κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας είπε για τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων για το 2022, ότι θα εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για την κατάργηση της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές των παρόχων υγείας, με εφαρμογή ακόμα και μέσα στο 2022. Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για να επεξεργαστεί θεσμικά μέτρα, η λήψη των οποίων θα επιτρέψει την εξάλειψη του clawback το 2023.

Στην Ομάδα Εργασίας, υπό τον υπουργό Υγείας, θα συμμετέχουν τρία μέλη του Συντονιστικού των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και ένας του ΕΟΠΥΥ, όπως συμφωνήθηκε σε επικοινωνία του Συντονιστικού με το Υπουργείο. Στόχος είναι εντός των επόμενων δύο μηνών, να καθοριστούν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους και να εφαρμοστούν το 2023, ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμό τους clawback.

Το Συντονιστικό των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάντως, σημειώνει ότι «είμαστε εν αναμονή της υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργείου Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Κατάργηση του clawback ζητούν οι γιατροί - Στο ΣτΕ προσφεύγει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι για παιδιά και ενήλικες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Γραφεία κλινικής έρευνας στα νοσοκομεία - Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας