ΦΑΡΜΑΚΟ

Γραφεία κλινικής έρευνας στα νοσοκομεία - Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Νοσοκομείο
INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣ

Συγκροτείται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας, για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών και της βιοϊατρικής έρευνας. 

«Καλές πρακτικές» για το πλαίσιο λειτουργίας των κλινικών μελετών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, θα διερευνήσει η Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο.

Η Ομάδα θα αναλάβει να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο στη διενέργεια των μελετών στις υγειονομικές δομές, αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων όπως είναι ο ΕΟΦ, οι Υγειονομικές Περιφέρειες, οι ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, καθώς και να προσδιορίσει τις ανάγκες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαμορφώσει προτάσεις για την ανάπτυξη και το πλαίσιο λειτουργίας των γραφείων κλινικής έρευνας στα νοσοκομεία ή και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο της βιοϊατρικής έρευνας. Στο αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας περιλαμβάνεται, επίσης, η εναρμόνιση της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 536/2014 για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων, τον Κανονισμό 2017/745 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τον Κανονισμό 2017/746 για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, και μέλη της είναι οι:

1. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

2. ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας.

3. ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ ΛΙΛΙΑΝ - ΒΕΝΕΤΙΑ, Διευθύντρια του Γραφείου Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, με αναπληρώτρια την ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΝ, LLM, Νομική Συνεργάτιδα στο Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας.

4. ΠΑΛΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Ιατρός, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

5. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Αναπληρωτής Προϊστάμενος, Τμήμα Κλινικών Δοκιμών, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αναπληρωτή τον ΤΑΡΑΖΗ ΣΤΕΦΑΝΟ, Αναπληρωτή Προϊστάμενο, Διεύθυνση Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας, ΕΟΦ.

6. ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΕΔ), με αναπληρώτρια τη ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΜΑΡΙΝΑ, Φαρμακοποιό, η οποία υπηρετεί στην ΕΕΔ στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

7. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, με αναπληρωτή τον ΔΕΔΕ ΝΙΚΟΛΑΟ, Πρόεδρο Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ), ως εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

8. ΚΟΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO-Hellenic Association of CRO’s-Contract Research Organizations), με αναπληρώτρια την ΠΟΛΛΑΛΗ ΙΟΥΣΤΙΝΗ, Ταμία HACRO.

9. ΧΟΝΔΡΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Επικεφαλής Ομάδας Κλινικών Μελετών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ιατρικός Διευθυντής της Lilly, με αναπληρωτή τον ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΙΧΑΗΛ, Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ.

10. ΓΚΙΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ιατρικός Διευθυντής της ELPEN, με αναπληρώτρια την ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΟΛΥΑΝΘΗ, Senior Manager Clinical Operations ELPEN, ως εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

11. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων του Pharma Innovation Forum-Φόρουμ Φαρμακευτικής Καινοτομίας (PIF), με αναπληρωτή τον ΤΟΥΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Αντιπρόεδρο ΔΣ PIF.

12. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, Διευθύντρια Τομέα Καινοτομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με αναπληρωτή τον ΤΡΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, Senior Advisor Τομέα Καινοτομίας ΣΕΒ.

13. ΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με αναπληρωτή τον ΜΠΑΦΕΡΟ ΙΩΑΝΝΗ, Γενικό Διευθυντή ΣΕΙΒ.

14. ΒΑΡΣΟΥ ΕΛΕΝΗ, Υπάλληλος του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας.

Εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες ορίζονται ο Σπυρίδων Αλεξανδράτος και η Ανδριάνα Σκυδρά.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Πλεύρης: Επανεξετάζεται τον Οκτώβριο το θέμα των υγειονομικών σε αναστολή

Περιβαλλοντική υγεία: Το 25% των θανάτων παγκοσμίως σχετίζεται με το περιβάλλον