ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Επανεξετάζεται τον Οκτώβριο το θέμα των υγειονομικών σε αναστολή

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκάλυψε πως μέσα στον Οκτώβριο θα συζητηθεί ξανά στην κυβέρνηση το θέμα των υγειονομικών σε αναστολή.

Από σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των υποστελεχών 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ρωτήθηκε για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των υγειονομικών σε αναστολή και εξήγησε πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί εκ νέου μέσα στον Οκτώβριο ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κι άλλες δόσεις εμβολίων, απάντησε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα ξανακάνουμε εμβόλιο, γιατί πρέπει να δούμε τι ανοσία θα δημιουργήσουν αυτά τα εμβόλια και δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται ότι σιγά σιγά πάμε και στα εμβόλια στην κατεύθυνση που υπάρχει και στη γρίπη, δηλαδή στο ετήσιο εμβόλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και στην πορεία».

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην έλλειψη αναισθησιολόγων και όπως τόνισε στις λίστες των χειρουργείων υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 1.500 ασθενείς. «Η πραγματική λύση του προβλήματος είναι η προκήρυξη που αφορά αναισθησιολόγους και καρδιολόγους, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Εάν γίνει αυτό, αυτομάτως πάμε σε ανακούφιση του προβλήματος, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να βρούμε τις επόμενες λύσεις», τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τον προσωπικό γιατρό. Όπως ανέφερε ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορούσε γενικούς γιατρούς, παθολόγους και γιατρούς του δημοσίου. Μέχρι τώρα, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 3.400 γιατροί, με την κάλυψη να φτάνει στα 6 εκατ. πολιτών.

«Είναι σημαντικό να πάμε στην ουσία, δηλαδή να συναντηθεί ο πολίτης με ένα γιατρό. Ειδικά, συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να τον δει μισή ώρα ο γιατρός, να του πει τι εξετάσεις να κάνει και να δημιουργηθεί μία κουλτούρα πρόληψης», είπε ο κ. Πλεύρης και τόνισε πως για την ώρα ο «Προσωπικός Γιατρός» είναι σε πιλοτικό στάδιο και θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου.