ΥΓΕΙΑ

Παίδων «Αγία Σοφία»: Έκκληση για την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων

Αγία Σοφία
Το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο
INTIME NEWS

Στο πλευρό των ιατρών του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες.

Σε ισχύ έχει τεθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων. Σε σύνολο 17 οργανικών θέσεων, αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο 8 αναισθησιολόγοι και ένας ακόμη με σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα, με απόφαση της Επιστημονικής Υπεύθυνης του τμήματος που είναι και διευθύντρια του Χειρουργικού τομέα, να αναστέλλονται από 5/9/22 και επ’ αόριστον όλες οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, όλων των ειδικοτήτων. Αυτό σημαίνει ενώ υπάρχουν ήδη τεράστιες λίστες αναμονής, διάρκειας από πολλούς μήνες έως και ολόκληρα χρόνια.

Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων. Λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές (Παιδοχειρουργική Α και Β, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική, Πλαστική χειρουργική, Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη τη χώρα. Υπάρχουν επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη (Ογκολογικά τμήματα, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό, ηπατολογικό, αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας). Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου (νοσηλευτές αναισθησιολογικού, εργαλειοδοσία, νοσοκόμοι), επισημαίνει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. «Ήδη με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό. Έτσι τώρα, η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη» σημειώνει και προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή, είναι γνωστή εδώ και καιρό, τόσο στη διοίκηση όσο και στο υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί του «Αγία Σοφία» και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητούν την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες. Ο Σύλλογος καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβουν άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία όλων των μονάδων του νοσοκομείου, να μην αναβληθεί περαιτέρω ούτε ένα προγραμματισμένο χειρουργείο και να διασφαλιστεί η υγεία και η ζωή όλων των περιθαλπόμενων παιδιών.

«Είναι αδιανόητη η αναβολή εκατοντάδων χειρουργείων όλων των μονάδων (τα περιστατικά τα οποία αναμένουν χειρουργική αντιμετώπιση αγγίζουν τις 3.000!) η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, ενίοτε και τη ζωή, παιδιών και εφήβων. Στα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται προφανώς και τα παιδιά πάσχοντα από συγγενείς καρδιοπάθειες, με δεδομένη τη χρόνια υπολειτουργία και υποστελέχωση της αντίστοιχης παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής, ενώ προφανέστατα εκκρεμούν χειρουργικές επεμβάσεις και λοιπές σοβαρές ιατρικές πράξεις συμπασχόντων μας και σε άλλες μονάδες του Αγία Σοφία» τονίζει ο Σύλλογος. Τέλος, ζητά από το υπουργείο Υγείας να εξαγγείλει γενναία και ουσιαστικά κίνητρα ώστε η προκήρυξη οργανικών θέσεων να συνοδευτεί και από την κάλυψή τους.

Σχετικές ειδήσεις