ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά της πολιομυελίτιδας: Παραμένει διεθνής απειλή

πολιομυελίτιδα
Γιατρός σημαδεύει το δάχτυλο παιδιού σε καταυλισμό πλημμυροπαθών στο Πακιστάν που μόλις εμβολιάστηκε κατά της πολιομυελίτιδας
AP

Η πολιομυελίτιδα στο παρελθόν αποτέλεσε μάστιγα του παιδικού πληθυσμού. Η μεγάλη αλλαγή έγινε με την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ωστόσο σήμερα ανακάμπτει. 

Μεγάλες επιδημίες πολιομυελίτιδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα οδήγησαν σε μόνιμη αναπηρία χιλιάδες παιδιά. Η επιδημιολογία της πολιομυελίτιδας άλλαξε ριζικά μετά την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Μετά το επίτευγμα της εκρίζωσης της ευλογιάς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε το στόχο της εκρίζωσης της πολιομυελίτιδας μέσω της εκπόνησης ολοκληρωμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα, επί 20 χρόνια η Ευρώπη και η Αμερική να είναι περιοχές ελεύθερες πολιομυελίτιδας. Σήμερα, όμως, παραμένει μια διεθνής απειλή.

Τα τελευταία χρόνια τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης. Η πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επανεισαγωγής και εγχώριας μετάδοσης της νόσου.

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πολιομυελίτιδας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμμετέχει στον αγώνα για την καταπολέμηση αυτής της επικίνδυνης και ιδιαίτερα μολυσματικής νόσου που προσβάλλει κυρίως μικρά ανεμβολίαστα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση ή και στον θάνατο. «Μέχρι την παγκόσμια εκρίζωση της πολιομυελίτιδας κανένας δεν είναι ασφαλής. Εμβολιαστείτε άμεσα εσείς και τα παιδιά σας για να προφυλαχθείτε από την πολιομυελίτιδα. Ενημερωθείτε, εμβολιαστείτε, προστατευθείτε» είναι το μήνυμα του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: «Συναγερμός» για έξαρση της covid-19 και της πολιομυελίτιδας στην Ουκρανία

Ευλογιά των πιθήκων σε παιδιά: Τουλάχιστον 60 κρούσματα στην Ευρώπη

Πλύσιμο χεριών: Η συνήθεια της πανδημίας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε