ΥΓΕΙΑ

«Χάος» στα νοσοκομεία με τον ΦΠΑ σε διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19

COVID-19
Στο 6% και σε κάποιες περιπτώσεις στο 13% και 24% ανεβαίνει ο ΦΠΑ
INTIME NEWS/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Να ενημερωθούν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία για την αλλαγή στο συντελεστή ΦΠΑ για κατηγορίες διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). 

Στις 31/12/2022 έληξε η ισχύς του άρθρου 73 του ν. 4764/2020 που προέβλεπε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια και στα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (I/Π) για τη νόσο COVID-19, σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων με πρόσφατη επιστολή του προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχει ζητήσει την άμεση ενημέρωση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας για την αλλαγή, καθώς δεν έχει γίνει αναμόρφωση των προϋπολογισμών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Η εφαρμογή του νόμου έληξε στις 31.12.2022 και δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παράταση ισχύος του, τα προϊόντα αυτά έχουν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς επιβάρυνσής τους με Φ.Π.Α. 6% και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες με 13% και 24%. Παρόλα ταύτα, δεν έχει γίνει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με την προσαύξηση του αναλογούντος από 1.1.2023 ΦΠΑ, με αποτέλεσμα μέλη- εταιρείες του ΣΕΙΒ που προμηθεύουν το δημόσιο τομέα με in vitro διαγνωστικά Ι/Π για την Covid-19, να συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες και απαιτήσεις για τιμολόγηση βάσει των τελικών τιμών του προηγούμενου καθεστώτος, με απαλλαγή του ΦΠΑ» σημειώνει ο ΣΕΙΒ.

Διαβάστε επίσης:

«Κρυφό χρέος» στα νοσοκομεία από τις ατιμολόγητες προμήθειες

ΕΟΔΥ - Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναβαθμίζεται το εργαστήριο Δημόσιας Υγείας

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακα σε έλλειψη - Οι εξαιρέσεις