ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ - Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναβαθμίζεται το εργαστήριο Δημόσιας Υγείας

Θεοκλής Ζαούτης
Ο Θεοκλής Ζαούτης
INTIME NEWS

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΟΔΥ και Πανεπιστημίου Κρήτης υπέγραψαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Θεοκλής Ζαούτης και ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, την Τετάρτη (11/01/2023). 

Το μνημόνιο προβλέπει ενίσχυση του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, καθώς προστίθεται η λειτουργία του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας με διευθυντή τον Γιώργο Σουρβίνο, το οποίο -μαζί με το Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μικροβιακής Παθογένεσης με διευθύντρια την Άννα Ψαρουλάκη- συνεισέφεραν σημαντικά, στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε σε αυτή τη συμβολή λέγοντας ότι «ήταν από τους λόγους που οδήγησαν στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας» ενώ συμπλήρωσε για το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας ότι «δεν στήριξε μόνο την Κρήτη αλλά όλη την Ελλάδα και έτσι θεωρούμε πως πρέπει να παραμείνει ως ένα ισχυρό εργαλείο της Δημόσιας Υγείας».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ με φόντο ένα εργαστήριο το οποίο αναβαθμίζεται, έχοντας ήδη αρκετά χρόνια δείξει την δυναμική του στις αναλύσεις δειγμάτων, συμπληρώνοντας ότι με αυτή τη συνεργασία «θα έρθει νέος εξοπλισμός για τα εργαστήρια κάτι που «τους προσθέτει δυναμική».

«Έχει έρθει εξοπλισμός ο οποίος είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στη διαγνωστική προσέγγιση παραγόντων που προκαλούν οι ιώσεις ή οι βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δεν φτάνει μόνο να έχεις το ανθρώπινο ή το επιστημονικό δυναμικό, πρέπει να έχεις και τα μέσα. Φαίνεται ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία τα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κρήτης θα γίνουν ακόμα πιο δυνατά» κατέληξε ο κ. Κοντάκης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβε σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, ότι «είναι χρήσιμο εργαλείο για όλους τους αναπνευστικούς ιούς» και πως «ποτέ δεν αφαιρέθηκε η σύσταση για τη χρήση της από τον ΕΟΔΥ» συμπληρώνοντας σχετικά με την γρίπη ότι «βλέπουμε σοβαρά νοσήματα ως συνέπειά της» ενώ προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ζαούτης: «Η μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 μπορεί να έχει φτάσει στην Ελλάδα»

ΕΟΔΥ: Τα μέτρα για την έξαρση COVID-19 στην Κίνα - Υποχρεωτικό το τεστ