ΕΟΔΥ: Τα μέτρα για την έξαρση COVID-19 στην Κίνα - Υποχρεωτικό το τεστ

Σε εξειδίκευση των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη (05/01/2023), για τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 
τα μέτρα του ΕΟΔΥ
Για τα μέτρα θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA
2'

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα και την αντιμετώπισή της και σε συνέχεια των συστάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

· Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

· Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.

· Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών.

· Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως προορισμού, για το προσωπικό αεροδρομίων και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες.

· Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι, με γνώμονα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, προτείνονται τα ανωτέρω μέτρα, για τα οποία θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση και θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα. Σκοπός του Οργανισμού είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανθρώπινης υγείας από μεταδοτικά νοσήματα μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας υιοθέτησε τις συμβουλές τις οποίες εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, ο ΕΟΔΥ υπενθύμισε τις οδηγίες για τους ταξιδιώτες, συνιστώντας προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Κίνα: Τι αποφάσισε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

ΕΟΔΥ: Κορονοϊός - Οι οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή