ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία Παίδων - 24ωρη απεργία την Τετάρτη (01/03)

Νοσοκομείο Παίδων
Στους φορείς που εκφράζουν ανησυχία είναι η «Φλόγα», αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας, αντιδρώντας στη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «EΛΠΙΔΑ» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και στην απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων. 

Αντίθετο βρίσκει τους εργαζόμενους των νοσοκομείων Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία», η μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «EΛΠΙΔΑ» σε ΝΠΙΔ στο πλαίσιο δημιουργίας αυτοτελούς Ογκολογικού Κέντρου, στο οποίο θα ενταχθούν και τα ογκολογικά τμήματα των δύο νοσοκομείων. Σήμερα, Τρίτη (28/01/2023) πραγματοποιούν στάση εργασίας οι γιατροί των δύο νοσοκομείων έως τις 15:00, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Αύριο, Τετάρτη (01/03/2023), ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι υγειονομικοί προχωρούν σε 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 08.30 και πορεία που θα καταλήξει σε συμβολική περικύκλωση του κτηρίου «ΕΛΠΙΔΑ». Σύμφωνα με το ενιαίο σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μετατροπή μιας ειδικής Μονάδας που καλύπτει το 80% των περιστατικών της χώρας στο ευαίσθητο αντικείμενο της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών, από τμήμα του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν Υγείας σε ιδιωτικό καθεστώς. Συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ΣτΕ με τις οποίες το Ογκολογικό Τμήμα δεν μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο νοσοκομείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Ιδρύματος. Τα ογκολογικά τμήματα του ”ΕΛΠΙΔΑ” δεν έχουν καμία ιατρική αυτοτέλεια, καθώς μεγάλο μέρος της διάγνωσης, νοσηλείας και της θεραπείας των ασθενών συντελείται στις παιδιατρικές κλινικές, τις ΜΕΘ, τα ειδικά τμήματα, τα εργαστήρια και τα χειρουργεία των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων».

Επίσης, οι υγειονομικοί τονίζουν ότι δεν διευκρινίζεται η σχέση εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι με το κέντρο, δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «μόνιμης και αποκλειστικής» απασχόλησης, ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί με όρους επικουρικού προσωπικού. Τέλος, η αποκοπή του ογκολογικού τμήματος συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» θα σήμαινε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργικών και ορθοπεδικών κλινικών, με προσωπικό έμπειρο και εξειδικευμένο σε ογκολογικά χειρουργεία, με κίνδυνο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ειδικευόμενων στην Παιδοχειρουργική, ενώ από την άλλη δημιουργούνται ερωτήματα για την εκπαίδευση ακόμα και του ιατρικού προσωπικού κατά την περίοδο λήψης ειδικότητας ή των φοιτητών σε ιδιωτικά οργανωμένα κέντρα, τονίζει το σωματείο.

Στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, συμμετέχουν επίσης, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, σωματεία άλλων νοσοκομείων, ενώσεις γονέων, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Διαφωνούν οι παιδο-ογκολόγοι με το σχέδιο αυτοτελούς Ογκολογικού Κέντρου Παίδων

Φλόγα: Ανησυχία για την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων Παίδων

Σε αναβρασμό οι γιατροί των νοσοκομείων Παίδων για το Παιδο-ογκολογικό