ΥΓΕΙΑ

Επίσκεψη Ζαούτη στο CDC των ΗΠΑ - Υποστήριξη στην Ελλάδα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Θεοκλής Ζαούτης
Ο Θεοκλής Ζαούτης
INTIME NEWS

Επιστημονικό ταξίδι εργασίας στις ΗΠΑ, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης.  

Συναντήσεις με ειδικούς επιστήμονες δημόσιας υγείας και επίσκεψη στο αμερικανικό CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), περιλάμβανε το ταξίδι εργασίας του καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρευρέθηκε επίσης στη βράβευση του Dr. Fauci, με τον οποίο είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαούτης συναντήθηκε με ειδικούς στους τομείς των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, των μυκητιάσεων, της παγκόσμιας υγείας και της επιτήρησης των λυμάτων. Το CDC παρέχει επιστημονική υποστήριξη στην Ελλάδα και τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής ενώ παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η candida auris, μια σοβαρή μυκητιασική λοίμωξη, που συχνά προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στους νοσηλευόμενους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στα ελληνικά νοσοκομεία. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις με το αρμόδιο τμήμα του CDC ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου παθογόνου. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με το δίκτυο επιτήρησης λυμάτων του CDC με στόχο την επέκταση της επιτήρησης των λυμάτων του ΕΟΔΥ ώστε να παρακολουθεί και να παρατηρεί τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή.

Τέλος, ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεων με το Τμήμα Παγκόσμιας Υγείας για να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρουσίας περιφερειακού γραφείου του CDC στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Μην εμπιστεύεστε διαδικτυακές πληροφορίες για απώλεια βάρους

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)