ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Επεκτείνεται και σε άλλα παθογόνα ο έλεγχος για τις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις

ΕΟΔΥ
Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά
INTIME NEWS

Εκτός από τον ιό της γρίπης, τον κορονοϊό και τον συγκυτιακό ιό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συγκεντρώνει δεδομένα και για άλλα παθογόνα που προκαλούν οξεία αναπνευστική λοίμωξη. 

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, ενσωματώνει για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ, δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά ανίχνευσης επιπλέον παθογόνων σε ασθενείς με σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI). Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των παθογόνων του αναπνευστικού, επιπλέον των τριών παθογόνων (ιός της γρίπης, κορονοϊός και συγκυτιακός ιός RSV) που περιλάμβαναν μέχρι σήμερα οι εβδομαδιαίες εκθέσεις.

Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε φέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας για την κυκλοφορία παθογόνων αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς και ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης.

Η ανίχνευση βασίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR) και χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι εξετάζουν ταυτόχρονα το ίδιο δείγμα για την παρουσία μιας σειράς παθογόνων.

Σχετικές ειδήσεις