ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Σε λειτουργικό αδιέξοδο το ΕΣΥ

Γιαννάκος
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος
INTIME NEWS

Η κατάσταση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας - Πορεία υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ

Πανελλαδική συγκέντρωση υγειονομικών στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιεί το πρωί της Παρασκευής (08/09/2023) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όπως γίνεται κάθε χρόνο μία ημέρα πριν από την καθιερωμένη πορεία των συνδικάτων με αφορμή τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ.

«Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ με δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία διαφωνεί ριζικά με την πρόταση για «εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή (συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, αλλαγή Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, απογευματινά χειρουργεία, επιστροφή εργολάβων κλπ.)» και τονίζει:

- Πενήντα Νοσοκομεία στα νησιά και την Περιφέρεια έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί. Το σύστημα ψυχικής υγείας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη λειτουργία των τριών εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους. Οι Ψυχιατρικοί Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων στενάζουν από υπεράριθμους ασθενείς.

- Το 2022 αποχώρησαν 5.000 υγειονομικοί, 3.800 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Το έτος 2023 τους πέντε πρώτους μήνες που διατίθενται στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών αποχώρησαν 1.526 μόνιμοι υγειονομικοί και 480 συμβασιούχοι. Σε 17 μήνες αποχώρησαν 7.000 υγειονομικοί. Το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτει το άλλο.

- Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στις 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Στα προβλήματα της στελέχωσης και του μειωμένου αριθμού νοσοκομειακών κλινών, ιδίως πνευμονολογικές και παθολογικές, οφείλεται η ανάπτυξη φανερών και κρυφών ράντζων στα Νοσοκομεία.

- 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία μέχρι και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

- Δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα της ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης έχουν οι μονάδες υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ενώ η κατάσταση στις υπόλοιπες μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας, είναι η εξής:

Κεντρική Μακεδονία

Βέροια: Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Ένας υπάρχει που είναι ο Διευθυντής. Καλύπτονται με άλλους 2 Αναισθησιολόγους που μετακινούνται από το Νοσοκομείο της Νάουσας. Στα εξιδεικευμένα τμήματα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη απασχόληση όπως το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, Αναισθησιολογικό και ΜΑΦ. Ο Στεφανιογράφος λειτουργεί μόνο τα πρωινά γιατί υπάρχει υποστελέχωση. Ελλείψεις Μαιών.

Νάουσα: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό Προσωπικό, Αναισθησιολόγους, Παθολόγους και Ακτινολόγους. Το αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η εξουθένωση των υπαρχόντων ιατρών, κενά στις εφημερίες. Επίσης ταλαιπωρία των ασθενών λόγω αναβολής των τακτικών χειρουργείων με αύξηση της αναμονής της λίστας χειρουργείων. Ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού ΤΕ και βοηθητικού ΔΕ, ΥΕ κατηγοριών, με το ήδη υπάρχον προσωπικό να είναι γερασμένο, κοντά στη σύνταξη και εξαντλημένο με προβλήματα υγείας από την καταπόνηση. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και στην ειδικότητα της Πληροφορικής. Ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω εργολάβων και άλλων συμβάσεων (ΟΑΕΔ). Υψηλές δαπάνες λόγω παραχώρησης βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτη όπως η εστίαση και η καθαριότητα. Το κόστος που βαρύνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος που προκύπτει από αντίστοιχη κάλυψη των αναγκών αυτών μέσω Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου. Επίσης υπάρχει περιορισμένη χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο, για την προμήθεια εξοπλισμού και υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χορήγηση στολών νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και 3,5 χρόνια παρά το μηδαμινό κόστος. Βρίσκεται υπό επεξεργασία η ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών ασθενών, λόγω της συνταξιοδότησης του μοναδικού πληρώματος ασθενοφόρου που υπηρετεί στη μονάδα Νάουσας. Υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης κτηριακής υποδομής και συντήρησης αυτής.

Κιλκίς: Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι στην Παθολογική κλινική. Από τους 7 μόνιμους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 2, έχουν παραιτηθεί 2 μόνιμοι γιατροί, οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν και δεν καλύφθηκαν οι θέσεις. Οι εφημερίες καλύπτονται με έναν Παθολόγο με μπλοκάκι και με έναν γιατρό που έρχεται από το Κ.Υ. Δροσάτου. Ο Αξονικός Τομογράφος δεν λειτουργεί όλο το μήνα, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Υπάρχει σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος που τοποθετήθηκε το 2020 και δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα Ιατρού για να τον λειτουργήσει. Στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών τα τελευταία 3,5 με 4 χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση και μετά την αποχώρηση του Διευθυντή στο αυτόνομο τμήμα των επειγόντων περιστατικών δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος γιατρός. Επίσης το Νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κτηριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά γιατί είναι πολύ παλιά τα κτήρια και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ανακαίνισης.

Γουμένισσα Κιλκίς: Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν Παθολόγοι Ιατροί για να λειτουργήσει η Παθολογική κλινική γιατί ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και βρίσκεται σε μικρή παράταση, η Παθολόγος είναι σε άδεια κύησης και έχει μείνει ένας που ενδέχεται να φύγει. Από Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί και έχει μια μικρή παράταση. Η χειρουργική κλινική δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια γιατί είναι μετακινημένος ο Αναισθησιολόγος σε άλλο Νοσοκομείο. Επίσης δεν έχει προκηρυχθεί θέση Ακτινολόγου ενώ υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος και δεν χρησιμοποιείται. Υπάρχει πρόβλημα με τις διακομιδές γιατί η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη ειδικά τα βράδια, με αναμονή 2 ωρών στα επείγοντα.

Σέρρες: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η υποστελέχωση. Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού και κυρίως σε Αναισθησιολόγους. Λόγω έλλειψης Ιατρών έκλεισε η Ουρολογική Κλινική. Έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στις Μαίες. Η φύλαξη επίσης είναι ελλιπής.

Έδεσσα: Το Νοσοκομείο καλύπτεται με Επικουρικό Προσωπικό. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εάν φύγουν οι επικουρικοί. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Υπάρχουν μηχανήματα στο ακτινολογικό και δεν υπάρχουν γιατροί να τα δουλέψουν. Δεν υπάρχουν Παθολόγοι, Ακτινολόγοι, Χειρουργοί και δεν έρχονται λόγω αποστάσεως ενώ γίνονται προκηρύξεις, δεν υπάρχει συμμετοχή. Με τις διακομιδές υπάρχει θέμα με το ΕΚΑΒ λόγω καθυστερήσεων. Οι ασθενείς περιμένουν περίπου 2 ώρες και παραπάνω. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά αλλά οι χειρουργοί επειδή είναι λίγοι κάνουν συνέχεια εφημερίες.

Γιαννιτσά: Υπάρχουν ελλείψεις Ιατρών στον Παθολογικό τομέα και στο Ακτινολογικό. Υπάρχουν μηχανήματα αλλά χωρίς ιατρικό προσωπικό και υπολειτουργούν.

Κατερίνη: Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι στο παθολογικό τμήμα. Υπάρχει έλλειψη παθολόγων.

Πολύγυρος: Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Το 50% είναι Επικουρικοί υπάλληλοι και ΟΑΕΔ. Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό. Ο Αξονικός Τομογράφος υπολειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν Ακτινολόγοι. Βοηθοί θαλάμου δεν υπάρχουν. Τα χειρουργεία λειτουργούν οριακά γιατί λειτουργεί μόνο μία αίθουσα και δεν υπάρχει προσωπικό στο Αναισθησιολογικό.

Κ.Υ. Κρύας Βρύσης: Δεν καλύπτονται οι βάρδιες των πληρωμάτων ασθενοφόρων επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Μόνο 3 άτομα δουλεύουν για όλο το 24ωρο.

Κ.Υ. Αριδαίας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού. Δύο μόνιμοι γιατροί που υπάρχουν μετακινούνται στο Κ.Υ. Κρύας Βρύσης. Στο Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι περισσότεροι οι επικουρικοί υπάλληλοι που πρέπει οπωσδήποτε να μονιμοποιηθούν. Μεγάλη έλλειψη επίσης υπάρχει σε υλικά και ζητούν από άλλα Κέντρα Υγείας να τους προμηθεύσουν. Τα ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης οι αγροτικοί Ιατροί μετακινούνται συνεχώς στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών.

Κ.Υ. Σκύδρας: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ειδικά σε Ιατρικό Προσωπικό. Δεν έχουν Ακτινολόγο, Μικροβιολόγο, Παιδίατρο και Οδοντίατρο. Είναι με έναν επικουρικό Παιδίατρο μια φορά την εβδομάδα. Από Νοσηλευτές οι περισσότεροι είναι Επικουρικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Ασφάλεια δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο παρόλο που είναι συχνές οι σκηνές βίας. Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά επειδή δεν υπάρχουν γιατροί υπολειτουργούν.

Δυτική Μακεδονία

Κοζάνη: Στο προσωπικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε όλες τις ειδικότητες. Τα αλλότρια καθήκοντα που εκτελεί το Νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Τα χειρουργεία υπολειτουργούν γιατί το προσωπικό δεν υπάρχει. Τα Ιατρικά μηχανήματα επίσης υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πτολεμαΐδα: Υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. Στο Ιατρικό προσωπικό 14 κενές, στο Νοσηλευτικό 58 , στο Παραϊατρικό 22 και στο Διοικητικό και λοιπό προσωπικό 38. Το Νοσοκομείο καλύπτεται με επικουρικούς υπαλλήλους που φοβούνται με τη λήξη των συμβάσεών τους την απόλυση. Η ΜΕΘ είναι κλειστή 10 μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ιατρών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Φλώρινα: Υπάρχει πρόβλημα στην Ιατρική στελέχωση. Υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι Καρδιολόγοι και το νοσοκομείο καλύπτει τις εφημερίες με Καρδιολόγους που μετακινούνται από άλλα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδος. Υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι. Όσων αφορά το Νοσηλευτικό Προσωπικό, οι επικουρικοί καλύπτουν το 30 % και αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένο το Νοσοκομείο. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και απολυθούν δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

Καστοριά: Έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Υπηρετούν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια. Υπηρετεί μόνο μία καρδιολόγος η οποία απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια. Το 30% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι. Απαιτείται ανανέωση ή μονιμοποίηση.

Γρεβενά: Το μείζον πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η έλλειψη Ιατρικών ειδικοτήτων. Στους Αναισθησιολόγους οι οργανικές θέσεις είναι 4. Παρότι έγιναν προκηρύξεις από το 2020 έως 2022 κατέστησαν άγονες. Επίσης υπήρξαν οι παραιτήσεις των διοριστέων σε άλλες οργανικές θέσεις.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Καβάλα: Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού με ακάλυπτο πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, στο Παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτο τα 65% των οργανικών θέσεων. Στο Ιατρικό προσωπικό η έλλειψη είναι πάνω από το 35% των οργανικών θέσεων και το υπόλοιπο προσωπικό 35 με 40% των οργανικών θέσεων.

Δράμα: Αυτή τη στιγμή σε μια Παθολογική κλινική που έχει αναπτυγμένες 52 κλίνες εργάζονται 2 γιατροί μόνιμοι και ένας ακόμη ο οποίος είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει μεγάλη έλλειψη Παθολόγων και καλύπτεται με μετακίνηση ανά 15 ημέρες από άλλα Νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΜΕΘ που υπάρχουν 2 γιατροί και μετακινείται η Διευθύντρια από τη ΜΕΘ της Καβάλας. Υπάρχει μόνο ένας Ουρολόγος και ένας Οφθαλμίατρος. Η τεχνική υπηρεσία έχει φτάσει το 80% κενές θέσεις και στο υπόλοιπο προσωπικό επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Τα Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης ειδικά στον Αξονικό Τομογράφο και στους Υπέρηχους.

Ξάνθη: Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού γι’ αυτό είναι κλειστή η ΜΕΘ πάνω από δύο χρόνια. Η Παθολογική κλινική καλύπτεται μόνο με 3 γιατρούς μόνιμους. Γι’ αυτό και καλύπτονται από άλλους Νομούς και Ιδιώτες που έρχονται με μπλοκάκι. Στην Χειρουργική κλινική υπάρχουν 5 γιατροί χωρίς ειδικευόμενους και έτσι δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία μόνο επείγοντα. Τα Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού όπως και οι Κλινικές. Η Ουρολογική Κλινική είναι με 3 γιατρούς και υπολειτουργεί επίσης. Έχει γίνει σύμβαση με Ιδιώτη για δευτερογενείς διακομιδές και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Αλεξανδρούπολη: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού σε σημείο που οι επικουρικοί και ΟΑΕΔ είναι περισσότεροι από τους μόνιμους (πάνω από 100 άτομα). Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα σταματήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου. Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες γιατί τα Ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Διδυμότειχο: Υπάρχει τεράστια υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και σύμφωνα με τις κλίνες που είναι 130, έπρεπε να εργάζονται 180 εργαζόμενοι και αυτή τη στιγμή εργάζονται 125. Τα οφειλόμενα ρεπό ξεπερνούν τις 5.000.

Κομοτηνή: Μεγάλο πρόβλημα με το κτηριακό, που είναι το πιο παλιό κτήριο στην Περιφέρεια και είναι επικίνδυνο. Περισσότεροι είναι οι Επικουρικοί και ΟΑΕΔ υπάλληλοι γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σχετικές ειδήσεις