ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Προβλήματα υποστελέχωσης και μεγάλων αναμονών

ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχωρά σε απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή (08/09/2023), με συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού.

Ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ -η οποία προγραμματίζει μεγάλη κινητοποίηση- παρουσιάζει την «ακτινογραφία» των μονάδων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Συνοπτικά, στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνούν τα δύο έτη. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνωστών γιατρών και τεχνολόγων. Εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων, λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.

Μείζον ζήτημα είναι η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά. Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα 8 κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, που πάντα είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να γίνονται διακομιδές παιδιών το χειμώνα από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Σοβαρό ζήτημα είναι, επίσης, η ανεπαρκής φύλαξη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά, συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές, τραυματισμοί προσωπικού. Κυρίως τα περιστατικά αυτά, συμβαίνουν στα Επείγοντα λόγω καθυστερήσεων για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι δευτερογενείς διακομιδές ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων με σοβαρή επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, η τεχνική υπηρεσία, ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους. Σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχων που υπηρετούν στα Νοσοκομεία πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες. Το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίησή τους, τονίζει η Ομοσπονδία.

Αλλά και στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων, ενώ σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κλπ.) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών. Τέλος, σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις διακομιδές και τα μεικτά πληρώματα ασθενοφόρων με τη συμμετοχή ένστολων και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, γίνονται διακομιδές χωρίς ασφάλεια, ενώ συγγενείς ασθενών ήδη καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του προσωπικού.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα, πάντως, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της πόλης, είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εξής:

Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς»: Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού γίνονται αντιληπτές στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιβεβλημένη είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών. Στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι. Το 45% του προσωπικού εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί – ΟΑΕΔ). Στο τεχνικό προσωπικό πριν λίγα χρόνια εργάζονταν 35 – 40 άτομα μόνιμοι υπάλληλοι. Σήμερα σε σύνολο 17 εργαζομένων, 8 μόνιμοι (μαζί με την υποδιευθύντρια του τεχνικού και τον προϊστάμενο) και 9 συμβασιούχοι. Στην βιοϊατρική υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο διοικητικό προσωπικό υπάρχει τεράστια έλλειψη. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στους τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο εφημερεύει 8 γενικές και 7 μικρές εφημερίες. Το Νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια χρέη και προβλήματα στην προμήθεια διαφόρων υλικών. Η κοινωνική λειτουργός συνταξιοδοτήθηκε και η θέση παραμένει ακάλυπτη.

Ιπποκράτειο: Από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%. Το 50% είναι επικουρικό προσωπικό και ΟΑΕΔ. Επίσης και στο Διοικητικό προσωπικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη, πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες. Παρότι υπάρχει φύλαξη, τα επεισόδια στα εξωτερικά ιατρεία είναι πολλά, γιατί η αναμονή για εξέταση φτάνει τις 7 ώρες.

ΑΧΕΠΑ: Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 4 από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα το 2019, λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών και χρηματοδότησης. Πολύ δύσκολη είναι η πρόσβαση για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Η αναμονή ειναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό εξουθενωμένο κάτω από τα όρια ασφαλείας και προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας (επικουρικό, από τον ΟΑΕΔ , λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων). Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 3 ετών. Στις γενικές εφημερίες η προσέλευση ασθενών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανέρχεται στους 650 με 700.

Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα κενά είναι μεγάλα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 75 κενά, στο τεχνικό-διοικητικό 70, στο παραϊατρικό προσωπικό 24, και 19 κενές θέσεις στο ιατρικό προσωπικό. Το ιατρικό προσωπικό το αναγκάζουν να μετακινείται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και Πτολεμαΐδας για να κάνει εφημερίες. Δεν υπάρχει προσωπικό για τα πλυντήρια με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε εργολάβους. Το κτήριο που στεγάζει το φαρμακείο, την τραπεζαρία, τις αποθήκες και τα μαγειρεία είναι από αμίαντο. Είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο ο πρώην Υπουργός κ. Πλεύρης πριν από 16 μήνες και δεσμεύτηκε για κονδύλι 200.000 ευρώ προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμίαντος. Το κτήριο επίσης είναι σε άθλια κατάσταση και πέφτουν συνέχεια σοβάδες.

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υπάρχουν 410 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων 230 καλύπτονται με ελαστικές θέσεις εργασίας. Οι δευτερογενείς διακομιδές εκτελούνται από ιδιώτη που έχει συνάψει σύμβαση με το Νοσοκομείο.

Θεαγένειο: Παρά τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τραγική υποστελέχωση. Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 100 κενές είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στη Διοικητική υπηρεσία και στο παραϊατρικό προσωπικό. Πλέον πάνω από το 30% του προσωπικού είναι επικουρικό και χρειάζεται μονιμοποίηση. Είσοδος των εργολάβων πέρα από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και στην τεχνική υπηρεσία, στη διαχείριση, στο αρχείο και στις μεταφορές ασθενών. Στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου, από τους 8 γιατρούς έχουν μείνει 4. Ένας Παθολογοανατόμος εδώ και 8 μήνες παρόλες τις ελλείψεις έχει μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων να εξετάζονται από ιδιωτικό εργαστήριο.

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες. Το Νοσοκομείο έχει παλιά κτήρια και χρειάζεται αναβάθμιση.

Νοσοκομείο Άγιος Παύλος: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Αντιμετωπίζει κτηριακά προβλήματα, η επίλυση όμως των οποίων έχει δρομολογηθεί.

Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού γιατί το νοσοκομείο καλύπτεται με επικουρικό προσωπικό και υπάρχουν πολλά κενά στις οργανικές θέσεις. Ένας στους τρεις υπαλλήλους είναι επικουρικό προσωπικό. Τα κτήρια είναι παμπάλαια, δεν υπάρχει καμία συντήρηση και είναι πολύ επικίνδυνα. Επίσης υπάρχει στενότητα των πόρων. Τα έσοδα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν μειωθεί. Χρειάζεται επειγόντως συντήρηση εξοπλισμού, αναλώσιμα υλικά γιατί η έλλειψη είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν χρήματα.

Σχετικές ειδήσεις