ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Οι διαφωνίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου - «Βλέπει» απορρύθμιση του ΕΣΥ

Προσωπικός γιατρός
Για απορρύθμιση του ΕΣΥ προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
EUROKINISSI

Με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), συζητήσε την Τρίτη (24/10/2023) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σχετικά με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το θεσμό του προσωπικού γιατρού.  

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε μία σειρά από παρατηρήσεις σε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθεί η συζήτηση επί γραπτού κειμένου, το οποίο η κυρία Αγαπηδάκη θα αποστείλει στον ΠΙΣ.

Σε πρώτη φάση, πάντως, ο ΠΙΣ επισήμανε ότι είναι μεν αναγαίκα η κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, καθώς αποτελεί αναχρονισμό και μείζον αντικίνητρο για την παραμονή των νέων ιατρών στη χώρα. Όμως, η μετονομασία της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση του θεσμού του προσωπικού ιατρού με συνακόλουθη κατάργηση των θετικών ρυθμίσεων του «foundation year» αποτελεί οπισθοχώρηση (σ.σ. η ρύθμιση της Μίνας Γκάγκα προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ένα κομμάτι της εκπαίδευσης να γίνεται σε νοσοκομείο). Η δε φύση της μονοετούς υπηρεσίας και του επιπέδου εκπαίδευσης δεν συνάδει με τον εννοιολογικό πυρήνα του προσωπικού ιατρού, που συνιστά σχέση εμπιστοσύνης και διαρκείας μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Ο ΠΙΣ διαφωνεί με την πρόβλεψη του σχεδίου, ότι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να είναι μόνο παθολόγοι και γενικοί ιατροί. «Για την επέκταση του θεσμού και τη συμμετοχή περισσοτέρων ιατρών είναι αναγκαία η απάλειψη των αρνητικών προβλέψεων του Νόμου 4931/2022, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεών του και η ενεργοποίηση όλων των μορφών σύνδεσης των ιατρών με το σύστημα. Αδικεί τον Νόμο η μερική εφαρμογή του ελλείψει πολιτικού θάρρους, όπως αδικεί και τη χώρα η μη εκμετάλλευση του επιστημονικού πλούτου της ύπαρξης πολλών ιατρών ειδικοτήτων. Ιατρών που ωθούνται εκτός συνόρων καθώς συστήματα άλλων χωρών (Γερμανία), τους υποδέχονται ευχαρίστως» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Συλλογος και σημειώνει πως στη Γερμανία επιλέγει ο πολίτης, γιατρό της εμπιστοσύνης του κάθε ειδικότητας, για προσωπικό γιατρό.

Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι θετική η αναγνώριση της ανάγκης αύξησης των αμοιβών των ιατρών. Όμως ο ΠΙΣ τόνισε ότι η καλή λειτουργία κάθε οργανωμένου συστήματος, προβλέπει πάντοτε αμοιβές ανάλογες της θέσεως του έργου και του επιπέδου ευθύνης, αναφορικά με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για συγκεκριμένες κατηγορίες γιατρών. «Κατά συνέπεια αναρωτιόμαστε εάν θα πρέπει να αναμένουμε μια πολλαπλασιαστική μισθολογική αναπροσαρμογή για όλες τις βαθμίδες του ΕΣΥ, των ΑΕΙ και των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ανάλογη της προϋπηρεσίας, εμπειρίας και έργου. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς είναι θετική βάση οι μισθοί που ανακοινώθηκαν για νεοδιοριζόμενους, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση η απορρύθμιση του ΕΣΥ είναι θέμα σύντομου χρόνου» σημείωσε.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δήλωσε έτοιμος να συμβάλει «ώστε μετά από δεκαετίες πειραματισμών (για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός με στοχευμένη και εποικοδομητική χρήση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων».

Σχετικές ειδήσεις