ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Δείκτης απόδοσης ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας - Στόχος το 75% του πληθυσμού

προσωπικός γιατρός
Η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης παρεμποδίζεται από την έλλειψη προσωπικών γιατρών
INTIME NEWS

Επανέρχεται στην προσπάθεια για εδραίωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού το υπουργείο Υγείας, με στόχο την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Το εμπόδιο της έλλειψης προσωπικών γιατρών φιλοδοξεί να ξεπεράσει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα. Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η εδραίωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού περιλαμβάνεται στον ετήσιο σχεδιασμό του Υπουργείου για το 2024.

Η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ αυτή τη στιγμή παρεμποδίζεται από την έλλειψη προσωπικών γιατρών, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι η ταχεία αύξηση του αριθμού των προσωπικών ιατρών και η κάλυψη του πληθυσμού, ενώ μακροπρόθεσμα στόχος είναι να αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των γενικών ιατρών και παθολόγων που υπάρχουν στο σύστημα. Στόχος είναι, επίσης, η διαμόρφωση μιας ολιστικής αντιμετώπισης στην φροντίδα του πληθυσμού.

Η πρόοδος που θα σημειωθεί στο θεσμό, θα κριθεί από την εγγραφή του 75% των δικαιούχων σε προσωπικό γιατρό μέχρι το τέλος του 2024, καθώς αυτός είναι ο ποσοτικός στόχος που τίθεται. Αυτή τη στιγμή, εγεγγραμένο είναι το 55,8% των πολιτών σύμφωνα με τα στοιχεία του gov.gr.

Ένα ακόμη από τα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2024 και συνδέεται με τον προσωπικό γιατρό, είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Στόχος υλοποίησης του έργου είναι το σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας.

Κάθε προσωπικός γιατρός που εντάσσεται στο σύστημα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να λαμβάνει, διατηρεί και ανανεώνει το ατομικό ιστορικό υγείας και τις συνήθειες ζωής του ατόμου, που σχετίζονται με αυτήν και να τα καταχωρεί στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Ο προσωπικός γιατρός έχει προθεσμία ενός έτους από την ημερομηνία εγγραφής κάθε πολίτη, ώστε να συμπληρώσει τον φάκελο υγείας. Εκτός από τη συμπλήρωση, έχει επίσης την επιμέλεια της τήρησης και της ενημέρωσης του φακέλου.

Η συμπλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα αποτελεί δείκτη απόδοσης για τους προσωπικούς γιατρούς. Υποχρεωτική θα είναι η ενημέρωση των ελάχιστων πεδίων που θα υποδειχθούν με σχετική εγκύκλιο ή οδηγίες, όπως θα ορίζονται κάθε φορά από την αρμόδια αρχή.

Σχετικές ειδήσεις