ΥΓΕΙΑ

Παγώνη: Γρίπη με υψηλό πυρετό και μεγάλη κακουχία - Να επιμείνουμε στον εμβολιασμό

νοσηλείες από γρίπη
Αυξημένες και οι νοσηλείες από γρίπη
INTIME NEWS

Πολύ πιο επιβαρυμένη κλινική εικόνα έχουν τα περιστατικά της εποχικής γρίπης φέτος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. 

Για την πορεία της γρίπης και των άλλων ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση αυτήν την περίοδο, μίλησε η ορόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS, το πρωί της Δευτέρας (05/02/2024).

«Φέτος, πέρασαν πάρα πολλές ιώσεις και γρίπη με μια εικόνα πολύ πιο επιβαρυμένη. Δηλαδή με υψηλούς πυρετούς, με μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους οι οποίοι περιέγραφαν σε εμάς ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι» ανέφερε η κυρία Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν συναντάμε συχνά αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης. «Τις προηγούμενες χρονιές ήταν διαφορετική. Δυστυχώς, φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Γι΄αυτό, λοιπόν, και τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη, πέρασαν πολύ δύσκολα» πρόσθεσε. Αρκετά ήταν και τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επέμεινε στην ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού. «Εδώ θα επιμείνω, ότι φέτος ο εμβολιασμός για γρίπη συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, δυστυχώς, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έπρεπε να υπήρχε μία καμπάνια πολύ νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο, για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει ότι έπρεπε γρήγορα να πάει να κάνει το εμβόλιο τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, για να βοηθήσει στην κλινική τους κατάσταση όταν αντιμετωπίσουν τον ιό».

Με δεδομένο, πάντως, ότι «η γρίπη θα φτάσει μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου -όπως και πριν από πέντε χρόνια», ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι αναγκαίος ακόμα και σήμερα.

Ως προς τον κορονοϊό, τόσο τα κρούσματα όσο και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί. Σε έξαρση, ωστόσο παραμένουν οι ιώσεις και «βέβαια ο στρεπτόκοκκος που ειδικά στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα, αυτό που μας λυπεί είναι οι θάνατοι. Είχαμε αρκετούς θανάτους από στρεπτόκοκκο, συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές» ανέφερε η κυρία Παγώνη.

Τέλος, αναφερόμενη στα κρούσματα ιλαράς που είναι αυξημένα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι «ευτυχώς, εδώ στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχουμε». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έξαρση στην ιλαρά σε άλλες χώρες, οφείλετεαι στο γεγονός ότι παραμελήθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών στα 2,5 χρόνια της πανδημίας, με αποτέλεσμα είτε να παραληθφθεί εντελώς είτε να είναι ατελής, κάνοντας μία δόση αντί για δύο όπως προβλέπεται.

Σχετικές ειδήσεις