ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη (27/3)

απογευματινά χειρουργεία
Να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
INTIME NEWS

Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 27 Μαρτίου, από τις 12:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση  στο υπουργείο Υγείας, διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Το νόμιμο φακελάκι δεν θα περάσει! Κανείς να μη δηλώσει συμμετοχή στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων» τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απευθυνόμενη στους νοσοκομειακούς γιατρούς και καλώντας τους να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στην αποζημίωση των εφημεριών, καθώς και να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υποστηρίζει ότι «είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δεν μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου - ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το Δημόσιο. Τρανό παράδειγμα τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο "μαγνήτης" για χρόνια της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι γνωματεύσεις να ανατίθενται με το "αζημίωτο" σε ιδιωτικές εταιρείες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019, το 75-90 % των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία όπως και με την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο, «γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια "δημόσιου" νοσοκομείου». «Η κυβέρνηση της ΝΔ σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν Υγεία» τονίζει.

Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες Υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του να τα χρηματοδοτεί, συνεχίζει η Ομοσπονδία. «Μαγαζιά δηλαδή που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς-πελάτες. Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αλωνίζουν ανενόχλητα στο δημόσιο σύστημα Υγείας προς άγρα πελατείας. Δραστικός περιορισμός των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών των ασθενών. Υγεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τους πολλούς και προνόμιο για λίγους. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όχι η μείωση της λίστας αναμονής, η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως ισχυρίζεται».

Ως προς τη μείωση της αναμονής για χειρουργείο, οι νοσοκομειακοί γιατροί σημειώνουν πως «αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Είναι πρόκληση ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους, αυτούς που με την πολιτική της καταδικάζει στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία. Αν στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς; Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;»

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ καλεί «τον έντιμο επιμελητή χειρουργό που τώρα στριμώχνεται σε όποια χειρουργική αίθουσα περισσέψει», «τον ειδικευόμενο της χειρουργικής που εκβιάζεται από τον διευθυντή ότι αν δεν συμμετέχει στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δεν θα μπαίνει στο χειρουργείο, άρα δεν θα εκπαιδευτεί, να μην υποκύψει στον εκβιασμό», «κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή, να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».

Σχετικές ειδήσεις