ΥΓΕΙΑ

Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ από την περιουσία των ταμείων ετοιμάζει ο Σαλμάς..

Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ από την περιουσία των ταμείων ετοιμάζει ο Σαλμάς..

Χρηματοδότηση περίπου 1 δις. ευρώ θα ζητήσει για τον ΕΟΠΥΥ το 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την παραδοχή του σχετικού ...ελλείμματος έκανε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο «ανασυγκρότησης» του Οργανισμού, με 66 δράσεις που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα καταστήσουν βιώσιμο τον φορέα υγείας που καλύπτει το 95% του πληθυσμού της χώρας.

Πώς θα γίνει αυτό; Με την μεταφορά της περιουσίας των ταμείων, από τα οποία δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Στην αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση της υγείας του πληθυσμού της χώρας, ο κ. Σαλμάς κάνει λόγο για «ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης της περιουσίας των ήδη ενταγμένων ταμείων στον ΕΟΠΠΥ (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) και έκδοση αποφάσεων που αφορούν την μεταβίβαση της περιουσίας ΤΑΥΤΕΚΩ ομόλογα, Τραπεζών, ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ», προετοιμάζοντας την εκποίησή τους, αφού η ... τρύπα στη χρηματοδότηση, φαίνεται να κλείνει περίπου στο 1 δις.

Μιλώντας για τον οραματισμό του, για έναν ΕΟΠΥΥ – πρότυπο οργανισμού στο τέλος του 2013, ο κ. Σαλμάς ζήτησε από όλους κυριολεκτικά την ψυχή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο καθένας προσωπικά να δώσει την ψυχή του. Στο τέλος του 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι πρότυπο οργανισμού και αξιοζήλευτος».

Βέβαια, ο κ. Σαλμάς αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι για να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους στον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα, μιλώντας για το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού, δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος και πως αίρει την πολιτική του στήριξη, για να προσθέσει πως αναζητά νομικό τρόπο να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς και πως «ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι οργανισμός που μπορεί να παίζει και να βγάζει κάθε εταιρεία χρήματα πάνω στην πλάτη του».

Προοιωνίζοντας δε μειώσεις στις αποζημιώσεις των υπηρεσιών υγείας, αν δεν προέρχονται από μεγάλες εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, δήλωσε τα εξής: «Προχωράμε στην αξιολόγηση των διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων. Τελείωσε τα ταμεία να πληρώνουν όλα σε όλους χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνεται σε επίπεδο γιατρών, ιατρικού εξοπλισμού ακόμη και ιατρικών σφαλμάτων. Αυτό που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες θα αποζημιώνεται διαφορετικά από εκείνο που προσφέρει υπηρεσίες του 1960 και 1970. Δεν γίνεται να δίνουμε 200-300 ευρώ για μια μαγνητική από ένα μηχάνημα απαρχαιωμένο που βγάζει 0.5 tesla και να δίνουμε τα ίδια χρήματα για για ένα άλλο μηχάνημα σύγχρονο το οποίο βγάζει 2.5 και 3 tesla».

Ενώ πρόσθεσε πως «δεν θα αποζημιώνεται κανένα υλικό που δεν θα έχει ταινία γνησιότητας. Το πάρτυ με τα υλικά τελείωσε. Κάθε υλικό θα είναι πιστοποιημένο με barcode».