ΥΓΕΙΑ

Επιδημία γρίπης: Σήμα κινδύνου σε όλη την Ευρώπη

Επιδημία γρίπης: Σήμα κινδύνου σε όλη την Ευρώπη

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η νοσηρότητας της γρίπης την τελευταία εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Στην τροχιά της γρίπης βρίσκεται και η Ελλάδα, καθώς τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας έχει λάβει σταθερή ανοδική τάση. Με την έλευση του 2015, είχαμε ήδη 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, τα οποία έχρηζαν ανάγκη εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ σημειώθηκαν δύο θάνατοι από επιπλοκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) την 52η εβδομάδα γρίπης (τέλος Δεκέμβρη 2014), τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες. Επίσης, το επίπεδο νοσηρότητας στις χώρες της Ευρώπης, όπως καταγράφηκε από το ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, αυξήθηκε από το 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα!

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή και προειδοποιεί δε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, καθώς από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 3 περίπου εβδομάδων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής γρίπης είναι ότι το προεξάρχον στέλεχος το οποίο ευθύνεται για την υψηλή νοσηρότητα είναι ο υποτύπος H3N2, ο οποίος όμως δε συμπεριλήφθηκε στους υποτύπους του αντιγριπικού εμβολίου 2014-2015. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), το εμβόλιο περιείχε τους πιο επικίνδυνους και τους πιο ύποπτους για το βόρειο ημισφαίριο υποτύπους και όχι τον H3N2 που τελικά «χτύπησε». Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη.

Επίσης, σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων για το 2015, το στέλεχος της γρίπης A (H5N1) είναι θανατηφόρο φέτος στο 60% των προσβληθέντων, έχει όμως σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και στην Ασία. Περιστατικά επιβεβαιωμένα του H5N1 δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η απουσία άλλων υποτύπων της γρίπης από την κοινότητα στα φετινά κρούσματα, δείχνει πως ο πληθυσμός που εμβολιάστηκε είναι καλυμμένος απέναντι στα υπόλοιπα επικίνδυνα στελέχη και γι' αυτό δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα από υποτύπους, οι οποίοι εμπεριέχονται στο εμβόλιο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σχετικά, ότι η ισχύς του αντιγριπικού εμβολίου είναι 3μηνη, οπότε άτομα υψηλού κινδύνου ενδέχεται να χρειαστούν επανάληψη του εμβολιασμού, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό τους.

Για τη θωράκιση σε μία επερχόμενη επιδημία γρίπης, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού μέσα στο υγειονομικό προσωπικό.

Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι άτομα με ασθενές αμυντικό σύστημα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θανατηφόρες, κατά τη νόσηση από τη γρίπη.

Επίσης, όσοι εκτίθενται σε κοινωνικό συγχρωτισμό με πληθυσμούς που δυνητικά φέρουν τον ιό, σε περιβάλλον νεογέννητων ή ηλικιωμένων, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν. Ως ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ> 40kg/m2.) και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία).

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr




Σχετικές ειδήσεις