ΥΓΕΙΑ

Διευκρινήσεις για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές

Διευκρινήσεις για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές

Το κόστος να βαρύνει πρώτα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και μετά τον ΕΟΠΥΥ, όχι τους πολίτες, αναφέρουν στο Newsbomb.gr κύκλοι του υπουργείου Υγείας.

Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την αλλαγή στο καθεστώς της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στα νοσήλια των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές.

Η επίμαχη δήλωση του υπουργού Υγείας, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (15/2/2015), ήταν η εξής: «Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σου προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».

«Χιλιάδες πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο των νοσηλίων» ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την «πλήρη διαφωνία» του με την εξαγγελία του υπουργού Υγείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δυσκολεύει την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, εντείνει την συμφόρηση και παραλύει την λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων».

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, διευκρινίζουν στο Newsbomb.gr κύκλοι του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει διακοπή ή κατάργηση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στα νοσήλια ασφαλισμένων στις περιπτώσεις που ο ασθενής παραπέμπεται από δημόσιο νοσοκομείο σε ιδιωτικό. Για τα περιστατικά δε, για τα οποία προσφέρεται περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία όμως ο ασφαλισμένος έχει και ιδιωτική ασφάλιση και επιλέγει ιδιωτική κλινική, με τη συμμετοχή θα επιβαρύνεται πρώτα η ιδιωτική ασφαλιστική και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, ισχύει το αντίθετο, τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Πάντως, η εξαγγελία εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και όχι στον άμεσο, καθώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να καταπολεμηθούν οι δυσλειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων, όπως οι τεράστιες λίστες αναμονής, μέσω προσλήψεων αναγκαίου προσωπικού.

Όσο για το δεύτερο θέμα που εγείρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ στη δήλωσή του, περί «παραγωγής γενοσήμων από τον ελληνικό στρατό» η οποία «θα οδηγήσει σε λουκέτο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη δέσμευσή του για στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την αύξηση της διείσδυσης του ελληνικού φαρμάκου, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη.

Επισημαίνουν δε, ότι η δήλωση του κ. Κουρουμπλή στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται στην ήδη υπάρχουσα παραγωγή σκευασμάτων από τη φαρμακοβιομηχανία του υπουργείου Άμυνας, η οποία θα συνεχιστεί, στην κατεύθυνση και της εξοικονόμησης πόρων.

Σχετικές ειδήσεις