ΥΓΕΙΑ

Στα χειρουργεία η Ελλάδα... αυτοκτονεί

Στα χειρουργεία η Ελλάδα... αυτοκτονεί

Ένα εθνικό έγκλημα με δολοφονίες βρεφών συντελείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει μία ακόμη θλιβερή πρωτιά όσο αφορά στον αριθμό των εκτρώσεων καθώς εκατομμύρια ψυχές δεν προλαβαίνουν να γνωρίσουν αυτόν τον κόσμο. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που η κοινωνία αρνείται το δικαίωμα της ζωής σε τόσα πολλά έμβρυα;

Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί και αποδεικνύουν πως το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο έχει λάβει τρομαχτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: Σύμφωνα με το Τμήμα Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασύλληπτος αριθμός γυναικών οδηγείται καθημερινά στο χειρουργικό κρεβάτι ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες ζωές χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το γεγονός ότι το 10% από τις αμβλώσεις αυτές πραγματοποιούνται από νεαρά κορίτσια κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, 40.000 εκτρώσεις ετησίως αποφασίζονται από ανήλικες κοπέλες ενώ έρευνα του Αραιταίειου Νοσοκομείου αποκαλύπτει ότι οι μισές από αυτές δεν έχουν ενημερώσει ούτε καν τη μητέρα τους.

antisyll2

Το ποσοστό αυτό δείχνει τις τρομακτικές διαστάσεις του φαινομένου. Ανήλικα κορίτσια πανικοβάλλονται και μόνο στη σκέψη μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τρέμουν να ανακοινώσουν κάτι τέτοιο στους γονείς τους και έτσι παίρνουν βιαστικές αποφάσεις για να «ξεφορτωθούν» το πρόβλημά τους. Πόσο ώριμη είναι όμως μια έφηβη για να αποφασίσει μόνη της για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας;

Η ελλιπής ενημέρωση σε σχέση με την αντισύλληψη, αρκετές φορές ωθεί τις γυναίκες να πάρουν λανθασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις, για τις οποίες ίσως μετανιώσουν αργότερα. Τα κορίτσια συνάπτουν ερωτικές σχέσεις χωρίς προφυλάξεις, οι οποίες καταλήγουν στο... νυστέρι του γυναικολόγου. Έτσι, η έκτρωση έχει καταλήξει να θεωρείται λανθασμένα μία από τις μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού. Το παραπάνω αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσο αφορά στην πληροφόρηση για τους τρόπους προφύλαξης.

antisyll3

Πόσα αθώα είναι όμως μία έκτρωση και τι επιπτώσεις έχει στις γυναίκες; Τα προβλήματα που βιώνουν οι νεαρές κοπέλες που προχωρούν σε διακοπή κύησης είναι ιδιαίτερα σοβαρά και επηρεάζουν σημαντικά το σώμα και την ψυχολογία τους. Σύμφωνα με τον Θάνο Ασκητή, ανεξάρτητα από τις αιτίες για τις οποίες μία γυναίκα οδηγείται στην έκτρωση, υπάρχει πάντα περίπτωση να εκλάβει την απόφασή της ως τη βίαια θανάτωση του ίδιου της του παιδιού. «Μια εγκυμοσύνη προκαλεί αναστάτωση στις ορμόνες, το ίδιο συμβαίνει και όταν διακοπεί βίαια. Δημιουργείται μια αναταραχή στον οργανισμό. Η ψυχολογία της γυναίκας επηρεάζεται...»

antisyll4

Επειδή όμως η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι μια απόφαση που καμία γυναίκα δεν θέλει να πάρει στη ζωή της, καλό θα ήταν να ενημερώνεται συστηματικά για τις μεθόδους αντισύλληψης. Έτσι, μπορεί να αποφύγει τραυματικές εμπειρίες σαν και αυτή χωρίς να αναγκαστεί να περάσει το κατώφλι του χειρουργείου.

Σχετικές ειδήσεις