ΥΓΕΙΑ

Μήπως για να αδυνατίσετε πρέπει να τρώτε περισσότερο;

Μήπως για να αδυνατίσετε πρέπει να τρώτε περισσότερο;

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, ξεκινάμε κάνοντας «εκπτώσεις» στη διατροφή μας: Κόβουμε τα αναψυκτικά, μειώνουμε την πρόσληψη λιπαρών και προσπαθούμε να περιορίσουμε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Εάν μια μείωση της τάξης των 500 θερμίδων την ημέρα θεωρείται καλή, τότε μια μείωση που φτάνει τις 1.000 θερμίδες πρέπει να είναι διπλά καλή, σωστά; Λάθος!

Η υπερβολική στέρηση θερμίδων επιδρά αρνητικά στον μεταβολισμό κατά τρόπο που τελικά πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες που έχασαν βάρος μέσω αυστηρής δίαιτας κατέδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός και οι ορμόνες των συμμετεχόντων είχαν απορρυθμιστεί πλήρως ακόμη και έναν χρόνο αφού είχαν φτάσει στα κιλά που επιθυμούσαν.

«Αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι όλοι έχουμε έναν βασικό μεταβολισμό, έννοια που εκφράζει τον αριθμό τον θερμίδων που καίμε με την αναπνοή, τη σκέψη και τη λειτουργία της καρδιάς» αναφέρει ο Γουέσλι Ντέλμπριτζ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφολογίας και Διαιτολογίας, και συμπληρώνει: «Εάν η πρόσληψη θερμίδων βρίσκεται κάτω από τον βασικό μεταβολισμό, τότε το σώμα αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε έναν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα, παίρνουμε βάρος πολύ πιο εύκολα και φυσικά χάνουμε κιλά πολύ πιο δύσκολα. Κανείς δεν το θέλει αυτό!

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις