ΥΓΕΙΑ

Διαγνωστικά κέντρα: Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα - Έξαλλοι οι οδοντίατροι για τα 30 εκατ. ευρώ

Διαγνωστικά κέντρα: Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα - Έξαλλοι οι οδοντίατροι για τα 30 εκατ. ευρώ

Έναν πρώτο απολογισμό για την πρόσφατη αποχή των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων έκανε το Συντονιστικό Όργανο του κλινικοεργαστηριακού τομέα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ανεστάλη η κινητοποίηση.

Παρόλο που η συμμετοχή ήταν καθολική, το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε να εισηγηθεί την αναστολή των κινητοποιήσεων, για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, αφού λόγω της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση «δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να λάβει αποφάσεις». Τα κέρδη της κινητοποίησης, για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς είναι τα εξής:

- Αύξηση του προϋπολογισμού για το 2019 κατά 9 εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν προβλεφθεί από απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

- Δέσμευση για αλλά 30 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για το 2019 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα οποία θα εγκριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

- Μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή του clawback.

- Ο υπουργός Υγείας είχε συνομιλίες με το διοικητή του ΕΦΚΑ και ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων πριν το 2012 των ταμείων προ του ΕΟΠΥΥ. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Συντονιστικού με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση ψηφιοποίησης και εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων από την ΗΔΙΚΑ, που έχουν εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίας του Υπουργείου, με την εφαρμογή των οποίων μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και μείωση του clawback.

Ωστόσο για το clawback του 2018, το υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, μετά και από την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να αποδεχθεί το αίτημα. Το Συντονιστικό Όργανο πρότεινε ως διέξοδο την τοποθέτηση 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προκύψει από τις πληρωμές των νοσηλειών των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που όμως δεν αποδέχθηκε το υπουργείο Υγείας. Το σύνολο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θεωρεί ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση για εσωτερική ανακατανομή του clawback δεν έχει εφαρμογή, αφού δεν ελαττώνει το συνολικό ποσό που είναι και ο στόχος των κινητοποιήσεων.

Το Συντονιστικό Όργανο αναμένει τη νέα κυβέρνηση για να συνεχίσει τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου και γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς επαφές με όλα τα κόμματα.

Τι θα γίνει με την οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών

Η αύξηση των 30 εκατ. ευρώ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα προέλθει από την ανακατανομή των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) την πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, για αφαίρεση του κονδυλίου προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τον εν λόγω κλάδο.

Τα μέλη της ΕΟΟ τονίζουν ότι το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει του χρόνου πρέπει να πραγματοποιηθεί, καθώς θα αντιμετώπιζε χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, οι οποίες αφορούν τη στοματική υγεία των παιδιών. «Ουδείς, ούτε καν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει το ηθικό δικαίωμα να αφαιρέσει αυτή την ευκαιρία από την ευάλωτη και ευαίσθητη αυτή κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα τα μέλη της ΕΟΟ υποστηρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να εκπονηθεί στη χώρα μας ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης στοματικών νοσημάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, «είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στο υπουργείο Υγείας τις κατευθυντήριες γραμμές και να συνδράμουμε στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου που είναι πλέον απαραίτητο αφού η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως».

«Τις επόμενες μέρες, δε, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμοδίους για θέματα υγείας όλων των κομμάτων και θα ζητήσουμε τη δέσμευσή τους ότι θα εντάξουν στο πρόγραμμα υγείας τους τη σταθερή χρηματοδότηση της στοματικής υγείας που θα ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών υγείας» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης και τόνισε ότι «στόχος μας είναι η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη και να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι η στοματική υγεία είναι σημαντική και αλληλένδετη με τη σωματική υγεία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις